KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci chtějí slyšet argumenty pro prodloužení nouzového stavu a také konkrétní plán v rozvolňování

Lidovci chtějí slyšet argumenty pro prodloužení nouzového stavu a také konkrétní plán v rozvolňování opatření

Přidáno 28. 4. 2020

Lidovci jsou ochotní poskytnout vládě čas v řádu sedmi až deseti dnů, aby se mohla připravit na další fázi v boji s koronavirem. Požadují ale po vládě jasné argumenty pro prodloužení nouzového stavu. Poslanci za KDU-ČSL chtějí ve Sněmovně přednostně projednat konkrétní postup vlády v rozvolňování opatření a také vysvětlení a představení plánu vládních nákupů zdravotních ochranných pomůcek. „Víme, že ta situace není jednoduchá a nepodceňujeme ji. Jde nám o bezpečnost obyvatel, ale nemyslíme si, že je nutné automaticky prodloužit nouzový stav do 25. května,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Pro nás i pro veřejnost je důležité slyšet plán vlády, jak hodlá postupovat, protože ještě minulý týden nám představitelé vlády a koaliční poslanci říkali, že ta opatření není možné urychlit. Ani ne do 24hodin přišla vláda s tím, že tato opatření urychlila a změnila,“ komentoval zmatené kroky vlády v posledních několika dnech předseda lidovců Marian Jurečka.

„Důležité je i právní hledisko, protože vláda musí jasně říct, která opatření nemůže dále udržovat po 1. květnu bez režimu krizového zákona. Pokud vláda toto neřekne, pak je zbytečné, aby žádala o prodloužení nouzového stavu,“ doplnil na tiskovém brífinku poslanec Marek Výborný.

Předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek svolal na čtvrtek jednání, na kterém chce řešit odškodnění podnikatelů, kterým vznikly v souvislosti s koronavirem prokazatelné ztráty. „Chceme hledat řešení, není totiž možné, aby stát čelil mnoha žalobám na odškodnění a soudy byly zavaleny těmito případ,“ uvedl Bartošek s tím, že oslovil k jednání například Hospodářskou komoru a Českou advokátní komoru.