KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci chtějí od MPSV vysvětlit chystané změny dávek na bydlení

Lidovci chtějí od MPSV vysvětlit chystané změny dávek na bydlení

Přidáno 30. 5. 2018
ČTK

Lidovci chtějí od ministerstva práce vysvětlení záměru zpřísnit podmínky pro získání příspěvku a doplatku na bydlení. V pátek chtějí navrhnout tento bod zařadit na jednání Sněmovny, pokud se to nepodaří, hodlají svolat mimořádnou schůzi. ČTK to dnes řekl poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský. Podle něj už se podařilo získat potřebných 40 podpisů pro svolání schůze, záměr podpořili vedle lidovců i zákonodárci Pirátů, Starostů a TOP 09.

Čižinský ve věci minulý týden interpeloval ministryni práce Jaroslavu Němcovou (ANO) a při projednávání bodu ve Sněmovně by chtěl slyšet podrobnosti o záměru ministerstva. Podle dosud známých informací by se měla omezit dostupnost obou dávek na bydlení, což by vedlo k většímu riziku chudoby zejména u rodin a seniorů, řekl Čižinský. "V případě, že vláda skutečně přijme toto snížení, tak ohrožuje přibližně čtvrt milionu domácností," řekl.

Podle Čižinského by podle nových pravidel dosáhlo na dávky méně lidí. Příspěvky by se navíc neměly valorizovat, neboť podle ministerstva již ceny bydlení nerostou. Doplatky na bydlení by se nově měly vypočítávat pouze z průměrných cen nájmů v obecních bytech, zatímco nyní se do průměru započítávaly i komerční nájmy, jež jsou vyšší. Ministerstvo podle Čižinského také argumentuje, že by se lidé, kteří na dávky nedosáhnou a hrozí jim ztráta bydlení, měli stěhovat do obecních bytů. Těch ale obce nemají dost.

Lidovci si přejí, aby Sněmovna vyzvala Němcovou, ať od úpravy dávek na bydlení ustoupí a ať se změnami systému počká na přijetí zákona o sociálním bydlení.

str mal​