KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci: Chceme slyšet jasné argumenty pro prodloužení nouzového stavu

Lidovci: Chceme slyšet jasné argumenty pro prodloužení nouzového stavu

Přidáno 24. 4. 2020

KDU-ČSL kritizuje chaotické a nesystémové rozhodování členů vlády v posledních dnech. V době, kdy denně přibývá minimální počet nakažených, nevidí lidovci jediný důvod pro prodloužení nouzového stavu o další měsíc. V návaznosti na včerejší vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka o prodloužení nouzového stavu chtějí lidovci na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny slyšet odůvodněné argumenty pro toto prodloužení.

Pokud nezazní jasné odpovědi na otázky proč, která opatření, jaký je předpokládaný harmonogram uvolňování, tak prodloužení tohoto stavu nepodpoří. „Chtěl bych upozornit, že to nemůže být žádný bianco šek. Očekáváme od vlády jasné zdůvodnění, pokud to bude zase jenom o nákupu předražených zakázek, tak to v žádném případě neprodloužíme,“ řekl poslanec Marek Výborný.

Představitelé KDU-ČSL také poukazují na to, že vláda dodnes nevysvětlila, proč převedla opatření z režimu krizového zákona pod režim zákona o ochraně veřejného zdraví. „Vláda svým chováním a nejednoznačným rozhodováním bohužel způsobuje  velké množství zmatků a nejasností. Neustálé změny a protichůdná tvrzení je těžké sledovat, takže lidé nevědí, co zrovna platí a podle čeho se mají řídit,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek a dodal, že je nutné začít řešit odškodnění podnikatelů a živnostníků. Nařízením vlády jim bylo znemožněno podnikání a zákon jim umožňuje žádat náhradu škody. „Nyní je zapotřebí se připravit a řešit tyto důsledky. Je v našem zájmu, abychom zachovali funkční soudní systém, nezahltili  jej hromadnými žalobami na stát a současně neparalyzovali ekonomiku země,“ uzavřel Bartošek. K řešení této situace Bartošek již oslovil hospodářskou a advokátní komorou a další relevantní partnery.

Lidovci se pozastavují i nad včerejším rozhodnutím vlády v otázce uvolnění některých opatření v souvislosti s rozhodnutím Městského soudu v Praze, který ruší některá zavedená opatření od pondělí 27. dubna. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky postrádají kroky vlády logiku.

„Zvláštní, ve Sněmovně nám vláda včetně koaličních poslanců vysvětlovala, jak ta restriktivní opatření musí uvolňovat pomalu a najednou do 24 hodin taková změna toho promyšleného plánu, který byl snad první v Evropě, jak říkal pan premiér. To je ten soud asi hodně vylekal,“ uvedl Jurečka.