KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci a koalice SPOLU svolávají na příští týden mimořádnou schůzi Sněmovny k volebnímu zákonu

Přidáno 25. 2. 2021

Ústavní soud počátkem února zveřejnil nález, podle kterého je současný volební systém v rozporu s ústavou, protože mimo jiné nerespektuje stejnou váhu hlasu každého voliče. „Ústava garantuje volební právo v České republice jako všeobecné, tajné, přímé a rovné. Tato rovnost je ale v současnosti popírána poněkud deformovaným poměrným volebním systémem,“ uvedl už v listopadu 2019 při předkládání novely tehdejší předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který se na její přípravě zásadním způsobem podílel.

"Čas běží a za tři týdny jsme se ve věci volebních pravidel neposunuli ani o kousek. Probíhají politická jednání, ale procesně jsme v tuto chvíli již mohli být ve druhém čtení lidovecké novely a mohli do ní vložit výsledek politického konsensu v obou komorách Parlamentu," upozornil Výborný, podle kterého KDU-ČSL drží dohody a není vinou lidovců, že novela volebního  zákona nebyla projednána již před 14 dny.

„A protože vnímáme i naši spoluodpovědnost za včasné přijetí volebních pravidel, iniciovali jsme spolu s dalšími poslanci ODS a TOP09 na příští týden mimořádnou schůzi. Jejím cílem není rozvleklá debata, ale posunutí novely volebního zákona do druhého čtení. Tím urychlíme její včasné projednání," konstatoval Marek Výborný a dodal, že pomyslný míček je nyní na straně parlamentních stran. Klíčová je většinová shoda na podobě volebních pravidel a jejich vložení do projednávané novely.