KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidé v karanténě mají právo volit. Lidovci vyzývají vládu, aby připravila řešení do 5. srpna

Přidáno 22. 7. 2020

Lidovci nesouhlasí s tím, že by lidé v karanténě kvůli koronaviru nemohli na podzim volit. Senátoři KDU-ČSL proto navrhují usnesení, aby vláda a ministerstvo vnitra připravily takové řešení, které by zajistilo lidem v karanténě možnost volit. „Vláda nepřipravila včas legislativní řešení, které by umožnilo např. korespondenční hlasování, které by mohlo v současné situaci pomoci lidem uplatnit své ústavní právo volit,“ komentuje senátorka KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Vznikla proto obava, že omezení aktivního volebního práva může vést, zvláště v rámci senátních voleb, k ovlivnění volebního výsledku a hrozícím následným stížnostem a žalobám, které by zcela jistě mohly zpochybnit výsledek voleb. „A to si nikdo nepřejeme,“ doplnila Jelínková.

Lidovečtí senátoři navrhují usnesení, ve kterém Senát vyzývá vládu a ministerstvo vnitra, aby ve spolupráci s hlavní hygieničkou ČR bezodkladně připravily řešení v souladu s platnou legislativou, které by umožnilo prostřednictvím speciálních postupů volební účast i osobám nacházejícím se v karanténě. To vše za splnění maximálně možných hygienických opatření zamezujícím šíření nemoci COVID-19. Vláda a ministerstvo vnitra by mělo takové řešení představit nejpozději do 5. srpna 2020.