KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Jan Bartošek v úterý vyzval Poslaneckou sněmovnu k přijetí usnesení týkajícího se incidentu ve Vrbět

Jan Bartošek v úterý vyzval Poslaneckou sněmovnu k přijetí usnesení týkajícího se incidentu ve Vrběticích, ve kterém žádal vládu i poslance o přijetí jednotných a zásadních opatření vůči Ruské federaci, a to bylo úspěšně schváleno

Přidáno 21. 4. 2021
Po sobotním zveřejnění informací k útoku cizích agentů na území České republiky považujeme za zásadní, aby byly podniknuty takové kroky, které povedou ke zvýšení bezpečnosti našeho státu. Musíme dát najevo jasný signál, že Česká republika bude aktivně postupovat proti nepřátelským snahám o destabilizaci či podkopávání demokratických hodnot, na kterých naše republika stojí. Je nutné okamžitě přijmout ve spolupráci s EU a NATO společné ekonomické sankce vůči Ruské federaci. Usnesení navrhl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek a upravil společně se členy bezpečnostního výboru.

Autor usnesení Jan Bartošek k tomu dodává: „Musíme dát jasně najevo, že pokud jakákoliv země, ať už přičiněním jejích tajných služeb, armádních složek nebo aktivit jednotlivých občanů, bude na území České republiky připravovat a páchat útoky nebo jinou činnost, která ohrožuje zdraví a životy našich občanů, či tyto aktivity směřují proti poškozování majetku ČR, bude následovat tvrdá a jasná reakce. Vyzýváme vládu i další členy vedení státu, aby se jasným způsobem postavili za obranu českých státních zájmů a českých občanů!“

Útoky, které byly provedeny na muniční sklad jsou podle Jana Bartoška velmi vážné a ohrožují bezpečnost a svrchovanost naší země. „Musíme požádat naše partnery v NATO a EU, abychom všichni využili co nejširší možné nástroje odpovědi na ruský útok.  Následovat by měly koordinované ekonomické sankce vůči přímým aktérům, ale i všem dalším osobám a organizacím, které poškozují zájmy České republiky. Zároveň připravit jasné kroky proti všem fyzickým i právnickým osobám, které podporují aktivity ruských zpravodajských služeb na našem území, a to včetně kybernetického prostoru,“ uvedl Jan Bartošek.