KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Klíčové události ze zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku (10.2. – 13.2. 2020) Tisková zpráv

Klíčové události ze zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku (10.2. – 13.2. 2020) Tisková zpráva poslanců Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Přidáno 14. 2. 2020
Šojdrová: EU se poučila z neúspěchu při řešení migrační krize
Zdechovský: Odhalování falešných dokladů v EU bude ještě efektivnější

Šojdrová: EU se poučila z neúspěchu při řešení migrační krize

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) byla hostitelkou snídaně místopředsedy Evropské Komise Margaritis Schinasem s českými europoslanci. Mezi hlavní témata debaty byl nový Evropský pakt o migraci a azylu.

„Evropská unie by měla být, poučena a lépe připravena na migrační toky. Stále platí, že EU je bezpečný přístav, který přijme pronásledované, s nárokem na azyl. Ti, kteří nárok na ochranu nemají by měli být efektivně a rychle vráceni do země původu."  Nová Evropská pohraniční stráž podle informací, které nám dnes předal komisař Schinas, nebude složena z úředníků, ale z 10.000 ozbrojených, uniformovaných příslušníků, “ popsala podstatu debaty europoslankyně Šojdrová

Řecký zástupce Schinas má v nové Evropské komisi Ursuly von der Leyenové na starosti portfolio "Ochrana evropského způsobu života".

„Zaujal mne také jeho výraz ‚efektivní solidarita‘, který použil ve vztahu ke společné odpovědnosti všech členů EU za ochranu vnější hranice. Zodpovědnost za řešení migrace  musí převzít všechny členské státy, nejen ty, které jsou první linii.  Včetně České republiky, “ dodává Šojdrová

Zdechovský: Odhalování falešných dokladů v EU bude ještě efektivnější

Tento týden europoslanci schválili zavedení systému falešných a pravých dokladů on-line, zkráceně FADO, který výrazně zefektivní současný systém odhalování falešných dokladů. Databáze bude obsahovat příklady padělaných dokladů pro jejich lepší odhalení a byla navrhnuta tak, aby šlo lépe kontrolovat migrační toky. FADO bude součástí Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).

„Momentálně se při kontrolách na vnějších hranicích využívá Schengenského informačního systému (SIS) i databází Interpolu o kradených a odcizených dokladech. FADO půjde ještě o krok dál a bude se specializovat na odhalování falešných dokladů,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se spolupodílel na přípravě návrhu.

Systém byl vytvořen za účelem možnosti výměny informací o dokladech a padělcích dokladů mezi orgány EU, členskými státy, a také třetími zeměmi. Bude obsahovat, vzorové doklady a zjišťovací prvky, informace o padělcích a falešných dokladech, informace o technikách padělání, zajišťovací prvky na pravých dokladech, doporučení ohledně postupů a metodiky pro odhalování padělků i statistiky odhalení.