KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL: Vládě nezáleží na ochraně kvalitní zemědělské půdy. Návrh lidovců na svém jednání nepodpoři

KDU-ČSL: Vládě nezáleží na ochraně kvalitní zemědělské půdy. Návrh lidovců na svém jednání nepodpořila

Přidáno 17. 8. 2020

Lidovci navrhují, aby výstavba obchodních center, skladů a výrobních hal byla na nejlepší zemědělské půdě zakázána. Vláda na svém pondělním jednání ale návrh KDU-ČSL nepodpořila. “Vládě na ochraně půdy nezáleží, bohužel. Náš návrh nepochopitelně smetla ze stolu,” komentuje rozhodnutí předseda lidovců Marian Jurečka.

O lepší ochranu zemědělské půdy bojují poslanci KDU-ČSL už několik měsíců. V červnu lidovecký návrh prošel zemědělským výborem, dnes však narazil na vládě, která tímto krokem oddálila větší ochranu našeho přírodního bohatství.

V současnosti je umožněno stavět na nejlepší půdě pouze tehdy, když je samotná výstavba v převažujícím veřejném zájmu. I přes četné novelizace zákona se však stále objevují případy, kdy jsou pozemky z půdního fondu odjímány z důvodů, které vzbuzují pochybnosti o existenci převažujícího veřejného zájmu.

Podle návrhu KDU-ČSL by nejlepší půda nesměla být nově nikdy ze zemědělského půdního fondu odnímána pro potřeby staveb pro obchod, výrobu či skladování. Pro zřizování mokřadů nebo remízků by souhlas s odnětím půdy z fondu nebyl potřeba. Lidovci také navrhují navýšit pokuty na dvojnásobek v případě porušení povinností stanovených zákonem.