KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL v Senátu podpořila nový volební zákon

KDU-ČSL v Senátu podpořila nový volební zákon

Přidáno 29. 4. 2021

Konečně máme pravidla, podle kterých se bude volit. Senátem totiž prošel upravený volební zákon v původním znění, na němž panovala většinová shoda ve Sněmovně.

„Je to důležitý krok, pravidla pro volby jsou tak konečně schválena. Ukázalo se, že odpovědná politická jednání mohou vést k rozumné dohodě,“ komentuje výsledek jednání v Senátu poslanec Marek Výborný.

„Právě Markovi Výbornému je potřeba poděkovat hlavně za velmi dobře odvedenou práci na jeho návrhu, který i Ústavní soud označil jako velmi vhodný. Právě z jeho návrhu nová pravidla pro volby vycházejí,“ dodává senátorka a první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková. „O nových pravidlech pro volby se vedla řada jednání, strávili jsme nad zákonem mnoho hodin práce a výstupem je verze, která odpovídá našim dohodám,“ říká senátorka a Anna Hubáčková.

Zmíněná dohoda mezi oběma komorami byla na zachování 14 volebních krajů, uzavírací klauzuli pro koalice na 8, respektive 11 procentech a žádném bonusu pro vítěze.