KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL: Rodiny ušetří na záložních zdrojích energie - budoucností je fotovoltaika

Přidáno 1. 6. 2021

Do Sněmovny míří důležitá legislativa, která se týká Energetického zákona a Zákona o podporovaných zdrojích energie a prakticky všech domácností v České republice. Podle KDU-ČSL je totiž budoucnost v decentralizovaných zdrojích, zejména ve fotovoltaice na střechách, jejíž energii lze skladovat v bateriích.

„Pro rodiny je to důležité téma z hlediska ceny energie a tepla. Proto k novele zákona o energetice máme 12 pozměnovacích návrhů. Budeme doufat, že se nám podaří tuto legislativu projednat do konce volebního období,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Míříme k tomu, abychom mohli fotovoltaická zařízení dávat na střechy domů a nezabírat úrodnou půdu. Energie bude pro domácnosti dostupnější a v budoucnu levnější. V Energetickém zákoně chceme zakotvit bateriová úložiště tak, aby mohla být využívána v rámci komunitních projektů. Aby bateriová úložiště mohla využívat například obce a další organizace. Chceme snížit náklady na energii domácnostem i firmám,“ vysvětlil Jurečka s tím, že důraz je třeba klást také na lepší využívání energie z biomasy a zpřísnit dohled nad energetickými šmejdy.