KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL: Protizákonně sterilizované ženy si zaslouží alespoň finančně odškodnit

KDU-ČSL: Protizákonně sterilizované ženy si zaslouží alespoň finančně odškodnit

Přidáno 1. 7. 2021

Senát projedná na své červencové schůzi předlohu zákona, která přiznává protiprávně sterilizovaným ženám odškodnění, a to jednorázovou sumu 300 tisíc korun. Praxe nezákonných sterilizací se na území České republiky týká několika stovek žen. S některými z nich se dnes v Senátu setkaly senátorky Miluše Horská a Šárka Jelínková a vyslechly si jejich životní příběhy.

V senátorském klubu KDU-ČSL a nezávislí má tento návrh zákona podporu. Podle senátorky Miluše Horské je zákon v tuto chvíli jedinou možností, jak se takto postižené ženy mohou domoci spravedlnosti, neboť na soud se již obrátit nemohou. „Stát nese odpovědnost za nedobrovolnou sterilizaci nepohodlných žen i mužů za minulého režimu. Stát tedy musí tento akt proti lidskosti napravit,“ vysvětluje Horská, která je předsedkyní senátního Výboru pro sociální politiku.

S tím souhlasí senátorka Šárka Jelínková i jedna z navrhovatelek této poslanecké předlohy zákona poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL). „Je potřeba udělat tečku za protilidským a protiprávním jednáním nejen minulého režimu, kdy byly ženy nedobrovolně a bez opodstatněných zdravotních důvodů zbaveny možnosti mít děti,“ míní Jelínková, která je předsedkyní senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí a první místopředsedkyní KDU-ČSL.

Finanční náhrada má být určena ženám, které podstoupily sterilizaci mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012. Pro sterilizaci se ženy podle zdůvodnění nerozhodovaly svobodně, ale po přesvědčování nebo hrozbě odebrání dětí či dávek.