KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL prosazuje v Senátu více peněz pro rodiny s dětmi a kompenzace pro obce a kraje

Přidáno 10. 12. 2020

V Senátu končí tři týdny trvající vyjednávání a hledání kompromisů o daňovém balíčku. Senátorky a senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí prosazují navýšení roční slevy na dani za poplatníka v následujících dvou letech vždy o tři tisíce korun. Chtějí tím výrazně daňově ulevit rodinám s dětmi.

Sleva na dani na poplatníka je pro KDU-ČSL klíčovou podmínkou pro podporu daňového balíčku. „Kdyby nás a našeho vyjednávacího úsilí nebylo, tak by na tuto významnou daňovou slevu pro rodiny s dětmi nedošlo,“ vysvětluje předsedkyně senátorského klubu Šárka Jelínková.

Pokud bude tato úprava dnes v Senátu přijata, zvýší se v následujících dvou letech sleva na poplatníka vždy o 3 000 Kč ročně, aby nárůst deficitu státního rozpočtu byl postupný. Podle Jelínkové je to významný krok k tomu, abychom byli solidární s rodinami s dětmi a s těmi, kdo potřebují pomoc. „Jsou to hlavně rodiny s dětmi, které jsou současnou pandemií, ale i celkově ekonomicky nejvíce zatěžovány, proto jim chceme touto cestou pomoci,“ dodává.

„Jsme pro rozumné daňové nastavení tak, aby nechyběly peníze na dofinancování sociálních služeb, zdravotnictví a na podporu rodin. Jsem rád, že jsme společně s ODS a TOP 09 dokázali na těchto věcech najít shodu,“ doplňuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Sleva na poplatníka je významný daňový nástroj, který přinese rodičům více peněz. „Toto zvýšení slevy na poplatníka je po dlouhé době největší valorizací této slevy,“ uzavírá Jurečka s tím, že senátorky a senátoři budou také podporovat kompenzace krajům, městům a obcím.