KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL požaduje po vládě plán, co bude dál po třítýdenním „lockdownu“

KDU-ČSL požaduje po vládě plán, co bude dál po třítýdenním „lockdownu“

Přidáno 9. 3. 2021

Na dnešním jednání Poslanecké sněmovny chtějí lidovci projednat informace ministra zdravotnictví a dalších členů vlády o aktuální situaci v oblasti očkování a vývoji boje s pandemií. Řešit by se měla i otázka zřízení vyšetřovací komise otravy řeky Bečvy i legislativní úprava ochrany zemědělského půdního fondu. Lidovci upozorňují na to, že ne všechny respirátory v obchodní síti jsou certifikované a stát to zatím nijak neřeší. Vláda dnes také nepochopitelně přichází s dalším návrhem volebního zákona paradoxně ve dvou variantách.

Chceme slyšet jaké mohou být varianty dalšího vývoje, jak je má vláda připravené a co mohou občané očekávat. Je tady mnoho věcí, které nás a veřejnost zajímají.  Jde o otázku odchodu hlavní hygieničky a příchodu nové. Dále se to týká studentů, kteří jsou povoláváni na pomoc do zdravotnictví a nejsou zahrnuti do plánu očkování. Stále není dořešena otázka danění a odvodů z náhrad za uloženou pracovní povinnost studentů a další otázky, které s tím souvisejí,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zdůraznil i stále nedořešený problém otravy řeky Bečvy. „Začínáme šestý měsíc od této havárie a ve vyšetřování není žádný posun. Je tady petice více než 20.000 občanů, kteří žádají nás, poslance, o zřízení vyšetřovací komise. Budeme to navrhovat na jednání dnešní schůze Poslanecké sněmovny, protože těch problémů a pochybností je opravdu velká řada,“ konstatoval Marian Jurečka.

Problémem respirátorů, které nesplňují evropské normy se již delší dobu zabývá předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Ne všechny respirátory na českém trhu jsou certifikované a vláda v tomto směru nekoná a nechrání lidi. Materiál Ministerstva průmyslu a obchodu hovoří o tom, že respirátory KN 95 nesplňují požadavky tak, jako respirátory FFP2. Budu se ptát kompetentních osob, do kdy a na co byly vydány výjimky na distribuci respirátorů z Číny, které jsou velmi zvláštně označovány shodně jako evropská norma o shodě, tedy CE, což je vysvětlováno jako China export. Stát tak nechrání své občany a diskriminuje české firmy, které musí certifikací procházet. Budu požadovat odpovědi jak z Ministerstva průmyslu a obchodu, tak i České obchodní inspekce.“ řekl Jan Bartošek.

„Dnes budeme projednávat další novelu volebního zákona. Z mého pohledu je to, bohužel, jen přehlídka ztraceného času a vládní šaráda, protože zde již máme ve druhém čtení návrh KDU-ČSL a probíhají k němu kontinuálně debaty napříč politickým spektrem. Jsme připraveni i v koalici SPOLU vést ta jednání do úspěšného konce tak, aby došlo k dohodě na volebních pravidlech, podle kterých se budou letošní volby konat,“ uvedl poslanec Marek Výborný.