KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL považuje návrh státního rozpočtu za nedostatečný a chce navrhnout jeho přepracování

Přidáno 23. 10. 2018

„U předloženého návrhu státního rozpočtu nám hlavě chybí dlouhodobá vize některých investic, a to především v oblasti sociálních služeb. Navíc bychom očekávali, že v dnešní době už nebude schodek u návrhu státního rozpočtu tak výrazný,“ řekl 23. října na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který zároveň připomněl, že růst naší ekonomiky nemusí být nekonečný.

V návrhu mu chybí vize zvyšování nákladů na obranu a na platy ve školství nebo u policie. Naopak jsou v něm nyní některé položky, které nejsou úplně nezbytné. Podle Pavla Bělobrádka je návrh rozpočtu nedostatečný a schodek je nakonec vyšší, než bylo plánováno.

Navíc dojde k rozpuštění Fondu národního majetku ve výši 60 miliard, který se použije na zvýšení a výplatu důchodů, a u této položky mu chybí vize financování do budoucna. KDU-ČSL bude proto navrhovat, aby byl návrh státního rozpočtu přepracován.

Podle Víta Kaňkovského, poslance za KDU-ČSL, chybí v návrhu rozpočtu minimálně 800 milionů korun na financování a rozvoj sociálních služeb, které momentálně zažívají velkou personální krizi. Návrh je v sociální a zdravotní oblasti málo proinvestiční, což si s ohledem na stárnutí obyvatelstva nyní nemůžeme dovolit. Obdobně tomu je i u nemocnic provozovaných státem. Chybí plán investic na rekonstrukce nebo stavbu nových zdravotnických zařízení.

Celý záznam tiskové konference najdete ZDE