KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL: Pokud se nárok na „izolačku“ nepřizná lidem, kteří přijíždí ze zahraničí, postrádá zákon sm

KDU-ČSL: Pokud se nárok na „izolačku“ nepřizná lidem, kteří přijíždí ze zahraničí, postrádá zákon smysl

Přidáno 24. 2. 2021

Senátorky za KDU-ČSL Anna Hubáčková a Šárka Jelínková chtějí, aby nárok na příspěvek pro osoby v karanténě nebo izolaci obdrželi i lidé, kteří se vracejí ze zahraničí. Současná verze zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě nepočítá s variantou, že by denní příspěvek 370 Kč byl vyplácen i lidem, kteří přijeli z ciziny. Obě senátorky se obávají, že se jedná o demotivující podmínku a lidé by při trasování tajili, že byli v zahraničí.

„Toto ustanovení je podle nás v rozporu s ústavním právem na svobodu volného pohybu osob a je diskriminační,“ vysvětluje senátorka Anna Hubáčková, která je zároveň místopředsedkyní Ústavně-právního výboru, a podle které dané opatření do zákona vůbec nepatří. „Tvrdíme, že není možné prokázat, jestli se daná osoba nakazila v zahraničí nebo třeba až po návratu ze služební cesty nebo z návštěvy příbuzných. Tady se není o co opřít, proto to chceme ze zákona odstranit,“ dodává Hubáčková.
Mimořádný příspěvek 370 Kč mají získat zaměstnanci, kteří jsou v karanténě nebo izolaci s Covid-19. Příspěvek má být vyplácen k 60 % průměru jejich výdělku po dobu 10 dnů. Je to významný motivační prvek proto, aby lidé odcházeli do karantény, dodržovali ji a nezatajovali své kontakty při trasování.