KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL: Podporujeme pěstounské rodiny namísto klasických ústavů

KDU-ČSL: Podporujeme pěstounské rodiny namísto klasických ústavů

Přidáno 9. 9. 2021

Systém náhradní rodinné péče v naší zemi potřebuje transformaci a významným krokem k tomu je zákon o sociálně-právní ochraně dětí, který dnes projedná Senát. Senátorky a senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí podpoří pěstounskou péči namísto klasických ústavů.

„Konečně vláda přišla na to, co u nás v Pardubickém kraji už dávno velmi dobře funguje, a to že dětem je nejlépe v takovém prostředí, které se nejvíce chová jako normální rodina. Z odborného, ale i lidského hlediska je prokázáno, že dítěti se nejlépe daří a zdravě se vyvíjí v individuální péči a ne v ústavech,“ vysvětluje senátorka Miluše Horská, předsedkyně senátního Výboru pro sociální politiku. „V roce 1989 jsme přeci zvonili klíči mimojiné i proto, aby z našich životů zmizely různé ústavy pro postižené, děcáky, ale i kojeňáky. Takže jsem moc ráda, že tímto zákonem chceme udělat tečku za tímto reliktem minulosti,“ pokračuje Horská.

Také pro senátorku Šárku Jelínkovou, předsedkyni senátorského klubu a první místopředsedkyni KDU-ČSL, jde zákon správným směrem a je třeba ho podpořit. „Máme tady šanci se konečně zařadit mezi vyspělé země, které preferují pěstounskou péči nad ústavy. Jsme poslední v Evropě, kdo ústavní péči pro nejmenší děti dosud nezrušil,“ říká Jelínková a zároveň dodává, že je správné, že zákon se věnuje také cílené podpoře pěstounů. „Velmi vítám, že dochází k profesionalizaci pěstounské péče a že jim také navyšujeme odměny,“ uvedla Jelínková.

Podle Jelínkové je dále důležité klást důraz na další vzdělávání zaměstnanců OSPODů.