KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL: Podpoříme kurzarbeit, ale je potřeba upravit některé jeho parametry

KDU-ČSL: Podpoříme kurzarbeit, ale je potřeba upravit některé jeho parametry

Přidáno 7. 10. 2020

Hlavním tématem středeční schůze Poslanecké sněmovny je projednání podpory zaměstnanosti – tzv. kurzarbeitu. Lidovci podporovali zavedení kurzarbeitu již od začátku, zároveň ale upozorňují na současné špatné parametrické nastavení. „Některé parametry nejsou nastaveny dobře, a to chceme našimi návrhy upravit. Důležité je také vládě připomenout, aby se zaměřila na pomoc živnostníkům, pro které kurzarbeit neplatí,“ řekl na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Ten chce kvůli středečnímu rekodnímu nárůstu počtu nakažených nemocí covid-19 projednat ve Sněmovně bod, ve kterém by vláda poskytla poslancům informace, jak postupuje v boji s koronavirem a jaká další opatření budou zavedena. „Situace je alarmující," prohlásil Jurečka.

Ošetřovné 80 procent
Šéf lidovců také připomněl, že je potřeba myslet na rodiče, kteří zůstali s dětmi od září doma z důvodu uzavření školy nebo karantény. Podle současného nastavení pobírají pouze 60 % mzdy. Přitom podle dostupných průzkumů jsou to právě rodiče, na které koronavirová krize nejvíce dopadla. „Minulý týden jsme podali ve Sněmovně návrh na navýšení ošetřovného na 80 % vyměřovacího základu. Pomůže to rodičům a samoživitelům a samoživitelkám lépe zvládnout nepříznivou situaci,“ uvedl Jurečka.

Chráněný účet
Lidovci podpoří návrh na zřízení tzv. chráněného účtu pro lidi v dluhových pastech. „Těmto lidem by tak zůstala na účtě určitá finanční částka, kterou by jim exekutor nemohl zabavit, na nákup základních životních potřeb,“ komentoval poslanec KDU-ČSL Marek Výborný s tím, že lidovci nebudou blokovat projednání v prvním čtení.

Dětské skupiny
Poslanci KDU-ČSL nesouhlasí se zařazením bodu o dětských skupinách na dnešní schůzi a ani s podobou vládního návrhu. „My jsme rozhodně pro zachování dětských skupin. Obrací se na nás zřizovatelé dětských skupin, ale i rodiče, aby dětské skupiny fungovaly dál. Chceme, aby vláda podporovala dětské skupiny a našla na ně peníze," řekla poslankyně Pavla Golasowská.

„Výchovu za rodiče by neměl přebírat stát. Vytvářet tady něco, kdy stát bude uzurpovat výchovu dětí, tak to absolutně odmítáme," doplnil Výborný.