KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL odsuzuje jednání Lukašenkova režimu

KDU-ČSL odsuzuje jednání Lukašenkova režimu

Přidáno 25. 5. 2021

Česka republika se připojuje k ostatním státům Evropské unie a USA v reakci na kroky Lukašenkova režimu v Bělorusku. Je nemyslitelné, aby docházelo ke státnímu terorismu a ohrožování nevinných občanů. Podle KDU-ČSL jsou sankce vůči Bělorusku na místě. Lidovci také stojí za rozhodnutím unijních lídrů, kteří se v odvetě na zatčení novináře Ramata Prataseviče dohodli na nových sankcích a na tom, že běloruská letadla nebudou smět lítat do EU. Unijním leteckým přepravcům bylo navíc doporučeno, aby se vyhýbali běloruskému vzdušnému prostoru.

„Únos letadla nemůžeme jen tak přejít. Proto dnes ve Sněmovně chceme zařadit bod, který může být jasný a stručný. Chceme v usnesení PSP jasně odsoudit jednání Lukašenkova režimu a podpořit vládu, aby na půdě Evropské unie žádala sankce vůči Bělorusku,“  řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Vláda by tak podle KDU-ČSL měla být aktivní. Nesmí se totiž stát to, co se stalo v případu Vrbětic, kdy česká diplomacie naprosto selhala. „Naši spojenci premiérovi řekli, že dobu pro případnou podporu promarnil. Premiér nechal vlak odjet a včera do něj chtěl naskočit, ale už bylo pozdě,“  doplnil Jurečka.