KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL, ODS a TOP 09 zveřejnily své podmínky pro eventuální podporu nouzového stavu

Přidáno 19. 11. 2020

Koaliční partneři KDU-ČSL, ODS a TOP 09 se shodli na tom, že prodloužení nouzového stavu mohou podpořit pouze za splnění několika podmínek. Trojkoalice bude po vládě požadovat, aby v oblasti ekonomiky zrušila některá nesmyslná nařízení, umožnila postupný návrat žáků do škol (při splnění hygienických podmínek) či rozšířila okruh kompenzací pro existenčně ohrožené podnikatele.

Návrhy klubů ODS, KDU-ČSL a TOP 09:

Co chceme?

• Případné prodlužování nouzového stavu podpoříme pouze, pokud vláda bude všechna nová připravovaná opatření diskutovat s opozicí před jejich vyhlášením, řádně a srozumitelně je zdůvodní a vysvětlí.

Požadujeme po vládě, aby:

v oblasti ekonomiky:

• Ihned otevřela malé obchody a provozovny za stejných podmínek, za jakých jsou otevřené velké, při splnění určitých režimových opatření,

• otevřela služby, opravny a servisy, při splnění určitých režimových opatření,

• zrušila zákaz prodeje v neděli,

• přehodnotila nesmyslné a kontraproduktivní pravidlo 1 zákazník na 15 m2,

• odpustila odvody živnostníkům majících nárok na kompenzační bonus,

• umožnila souběh čerpání kompenzačního bonusu a programů Antivirus,

• rozšířila okruh kompenzací také pro podnikatele a provozy nepřímo zasažené vládními opatřeními v souvislosti s nákazou Sars-Cov 2.

v oblasti školství:

• Umožnila postupný návrat žáků do škol, při splnění určitých režimových opatření za podmínky maximální možné ochrany učitelů.

v oblasti zdravotnictví:

• Zveřejnila plán obnovy fungování zdravotnictví do budoucna,

• vypracovala a zveřejnila plán očkování.

v dalších oblastech:

• Kostely a synagogy – umožnila bohoslužby a náboženská shromáždění, při splnění určitých režimových opatření,

• otevřela venkovní prostory ZOO a botanických zahrad, při splnění určitých režimových opatření.

• otevřela muzea a galerie, při splnění určitých režimových opatření,

• zrušila zákaz nočního vycházení.

Dále požadujeme, aby vláda:

• Připravila zhodnocení provedených opatření, předpovědi dalšího vývoje a realistické epidemiologické modely,

• vytvořila kalkulaci ekonomických dopadů a škod vzniklých opatřeními uvedenými v systému PES,

• přepracovala systém PES tak, aby první stupeň nevyžadoval nouzový stav a definovala stav 0, kdy PES nebude vyžadován vůbec.

„Pracujeme na tom, abychom si jako společnost a celá země poradili s pandemií. Z tohoto důvodu jsme připravili podmínky, za kterých jsme ochotni prodloužit nadále nouzový stav. Požadujeme, aby vláda s námi o těchto podmínkách diskutovala a aby je splnila. Ne kvůli nám, ale kvůli občanům a důvěře ve vládou přijímaná opatření,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Celou dobu covidové pandemie se KDU-ČSL snaží přicházet s konstruktivními návrhy. Nyní jsme spojili síly, je to potřeba, důležité pro nás je neřešit stále jen důsledky, ale hledat cestu k řešení problému, tedy hledat cesty ke snížení přenosu Covidu bez nutnosti takových zastavení fungování společnosti jako dnes. Covid zde bude v budoucnu a my nemůžeme opakovaně zavírat ekonomiku a společnost,“ dodává předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

TOP 09, ODS a KDU-ČSL současně založily devítičlenný expertní AntiCovid tým. Ten bude každý týden představovat konkrétní návrhy na řešení současné krize. „Vznik společného týmu pokládám za jasný a zřetelný důkaz toho, že už dnes umíme najít společnou řeč a že jsme skutečně konstruktivní opozice, která nehledá výmluvy ale řešení pro cestu z krize,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Každá strana do AntiCovid týmu nominovala tři zástupce. TOP 09 zastupují Vlastimil Válek, Dominik Feri a Lukáš Otys, za ODS jsou v týmu Bohuslav Svoboda, Martin Kupka a Martin Baxa a KDU-ČSL nominovala Víta Kaňkovského, Lumíra Kantora a Marka Výborného.