KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL: Důchody chceme navýšit v rámci zákonné valorizace. Přidání pětistovky maminkám je ale jasno

KDU-ČSL: Důchody chceme navýšit v rámci zákonné valorizace. Přidání pětistovky maminkám je ale jasnou prioritou!

Přidáno 30. 7. 2021

Poslance dnes v dolní komoře Parlamentu čeká složité hlasování ohledně navyšování důchodů. Postoj KDU-ČSL je ale jasný. Čeští senioři si zaslouží vyšší penze! Obzvláště pak ti, kteří svou kariéru obětovali výchově svých dětí. Lidovci se tak dnes pokusí prosadit 500 korun měsíčně za každé vychované dítě.

Lidovci dnes budou chtít uplatnit pozměňovací návrhy na uzákonění příspěvku 500 korun k měsíčnímu důchodu za každé vychované dítě a na změnu výpočtu vdovských a vdoveckých penzí. „Vychováte děti, pečujete o ně podstatnou část svého života, a nakonec vás stát odmění nižším důchodem. Taková je bohužel realita. A to se musí změnit,“ uvedl lidovecký předseda Jurečka. „Soustředit bychom se měli i na vdovy a vdovce, kteří mnohdy žijí na nízké životní úrovni. Toto je cesta, jak narovnat důchodový systém,“ doplnil Jurečka s tím, že lidovci jsou připraveni zároveň podpořit návrh na snížení věku odchodu do důchodu pro lidi pracující v náročných profesích. „Pokud se nám podaří prosadit zvýšení 500 korun pro pracující maminky a tatínky, jsme ochotni podpořit zákon jako celek,“ dodal Jurečka.

Narovnáme staré nespravedlnosti!
Lidovci se dnes pokusí prosadit také pozměňovací návrh na snížení důchodů lidem, kteří před rokem 1989 působili v politických funkcích, u STB, SNB, Pohraniční stráže a v podobných funkcích sloužících komunistickému režimu. „U těchto lidí by došlo ke snížení vyměřovacího základu. Je to návrh, který má ambici narovnat křivdy, které byly režimem způsobeny. Důchodové zabezpečení bývalých vrcholných představitelů komunistické moci a jejího aparátu je totiž i dnes vysoce nadprůměrné, zatímco důchodové zabezpečení osob, které byly komunistickou mocí a jejími bezpečnostními složkami perzekvovány, je zpravidla podprůměrné,“ odůvodnil svůj návrh Jurečka. Zároveň také doplnil, že účelem zákona není pomsta dotčeným osobám, ale nastolení základní sociální spravedlnosti.

Jeden z pozměňovacích návrhů by pak měl pomoci přímo lidem, kteří kvůli odporu k minulému režimu na důchod vůbec nedosáhnou. „Někteří političtí vězni komunistického režimu nesplňují ve srovnání se svými vrstevníky podmínky pro vznik nároku na starobní důchod. Je tomu tak z důvodu, že se jim doba věznění nezapočítává do doby pojištění. Navrhujeme tak dobu vězení, za kterou byli političtí vězni soudně rehabilitováni, započítávat jako tzv. náhradní dobu pojištění, a to ze 100 %,“ vysvětlil lidovecký předseda s tím, že jde řádově o desítky osob.