KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL: Usnadníme dojezd poskytovatelů domácí péče za svými pacienty

KDU-ČSL: Usnadníme dojezd poskytovatelů domácí péče za svými pacienty

Přidáno 10. 6. 2021

Senátorce a předsedkyni senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Šárce Jelínkové se podařilo zvýšit dostupnost potřebné domácí zdravotní péče pro pacienty v domácím prostředí. Senát dnes totiž odsouhlasil, aby vozidla lidí poskytující návštěvní službu mohla parkovat i na zákazech stání. Umožní to vyjímka v zákoně o silničním provozu.

„Tito poskytovatelé se často obtížně dostávají ke svým klientům. Chtěla bych jim to ulehčit,“ vysvětluje Jelínková. Zároveň dodává, že už dnes mají tyto výjimky lékaři a že svým pozměňujícím návrhem chce rozšířit tuto výjimku i na domácí zdravotní péči.

„Velmi dobře od nich vím, jak často obtížně hledají parkovací místa v blízkosti bydliště pacientů, jak pak složitě nosí těžký zdravotnický materiál a různé kompenzační pomůcky. Takže myslím, že tady je ta pomoc na místě,“ pokračuje Jelínková.

V současné době působí v České republice více než 850 poskytovatelů domácí péče. KDU-ČSL se opakovaně zasazuje o jejich podporu. Zejména poukazuje na to, že jejich služby jsou dlouhodobě podfinancované.