KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL: Chaos kolem nošení roušek ve školách, rozdělení nedává smysl

KDU-ČSL: Chaos kolem nošení roušek ve školách, rozdělení nedává smysl

Přidáno 18. 8. 2020

Ministr školství Robert Plaga dnes konečně představil manuál, podle kterého se mají školy od začátku školního roku v souvislosti s koronavirem řídit. Od 1. září budou žáci ve školách nosit roušky, sundat je budou moci až ve třídách. „Nošení roušek by se mělo zavádět až v případech zvýšeného rizika. Toto rozdělení mi smysl nedává,“ komentuje poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Lidovci od začátku prosazovali, aby se děti mohly od 1. září vrátit do škol. „Nesmí opět nastat plošné narušení výuky. Chodit do školy je totiž normální,“ pokračuje Výborný, který souhlasí se zvýšenými hygienickými opatřeními, jako jsou pokyny k mytí rukou nebo větrání tříd.

Ministr Plaga uvedl, že by bylo dobré vytvářet homogenní skupiny. V případě školních družin to ale tak jednoduše nejde. Ministr to alibisticky ponechal na ředitelích škol. „U školních družin je zachován chaos,“ říká Výborný.

Lidovecký poslanec Jiří Mihola upozorňuje na finanční kompenzace pro učitele, kteří budou učit jak prezenčně, tak i distančně. „Bude to pro ně boj na dvou frontách, což je velká porce práce navíc,“ dodává Mihola s tím, že tato informace od ministra nezazněla.

Jsou školy dostatečně připravené na distanční výuku?

Otazník pak visí také nad technickým zabezpečením a výukou na středních školách. „Mám zprávy od ředitelů, že technické vybavení středních škol není dostatečné,“ doplňuje Mihola, podle kterého jsou na to potřeba další finance.

Lidovci přišli jako první s uzákoněním distanční výuky pro základní školy. Plaga to nejprve odmítal, ale poté předložil totožný návrh, který včera schválila vláda, v nejbližších dnech pak o něm rozhodne i Sněmovna. „Pokud nemá zůstat povinnost dálkové výuky jen na papíře, je třeba počítat s tím, že je také nezanedbatelný počet sociálně slabých rodin, které nejenže nemají počítač, ale nejsou ani na síti. Zákonná úprava je tedy jedna věc, realizace druhá, mnohem složitější,“ dodává Mihola s tím, že tato otázka není zatím vůbec vyřešena.