KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL bojuje proti nefér podmínkám pro podnikatele a za rodiny mediků, které stát za pracovní povi

KDU-ČSL bojuje proti nefér podmínkám pro podnikatele a za rodiny mediků, které stát za pracovní povinnost studentů trestá

Přidáno 22. 1. 2021

Lidovci dnes ve Sněmovně prosazovali napravení některých nespravedlností, které vznikly v systému kompenzací a dalších opatření vlády v souvislosti s pandemií COVID-19. „Podařilo se nám pomoci rodinám mediků, kteří pomáhali ve zdravotnických zařízeních, aby nepřišly o přídavky a jiné dávky. Vládní koalice ale naopak smetla naše návrhy na pomoc živnostníkům,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Alespoň něco málo se dnes podařilo díky KDU-ČSL a dalším rozumným poslancům prosadit! Rodiny studentů, kterým byla v rámci pandemie uložena pracovní povinnost, nebudou trestány snížením nebo dokonce odnětím dávek proto, že náhrada získaná jejich dítětem za pracovní povinnost překročí stanovený limit. „Bylo by opravdu hodně nespravedlivé potrestat tyto rodiny za to, že jejich člen pomáhal státu v těžké pandemické situaci, za tuto práci sice dostal náhradu, ale to by ve výsledku způsobilo, že rodina přijde o násobně vyšší částky na dávkách, které jim náleží,“ zdůraznil Marian Jurečka.

Naopak, pokud se týká zvýšení kompenzačního bonusu na 20.000 Kč a stejně tak rozšíření podpory i pro živnostníky bez provozovny a další návrhy, smetla vládní koalice ze stolu. „O nápravu nespravedlivých podmínek pro podnikatele postižené aktuálními opatřeními vládní koalice evidentně nestojí,“ netají se rozhořčením Marian Jurečka.