KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy KDU-ČSL představuje návrhy na podporu firem, drobných živnostníků a domácností

KDU-ČSL představuje návrhy na podporu firem, drobných živnostníků a domácností

Přidáno 17. 3. 2020

Pandemie COVID19 způsobuje stále větší problémy české ekonomice, která začíná výrazně zpomalovat. Kvůli ochraně lidí před nákazou se minulý týden zavřely školy a stále více lidí pracuje z domova. Někteří rodiče museli zůstat se svými dětmi doma a mají tak nárok pouze na 60% vyměřovacího základu. Firmy, podnikatelé a drobní živnostníci se dostávají do ekonomických problémů a je nutné, aby jim stát poskytnul pomoc. Lidovci proto přichází s návrhy řešení, jak pomoci podnikům, živnostníkům i domácnostem.

Lidovci zároveň požadují po vládě, aby zajistila roušky a respirátory a ochranné pomůcky, které jsou důležité pro všechny lékaře, zdravotníky, pracovníky sociálních služeb, hasiče, policisty, pracovníky v obchodech a dalších v boji s koronavirem.

KDU-ČSL apeluje na vládu, aby:

• Nařídila lidem nosit povinně roušky na veřejnosti (splněno)

• Zavřela plošně všechny školky v České republice

• Připravila v příštích dnech u středních a větších podniků, které nejsou nezbytně nutné pro chod státu, celozávodní dovolené (automobilové závody tento týden dovolené spouštějí))

• Dávala maximální informace vůči krajským, městským a obecním krizovým štábům

• Sdělila střednědobý plán – jak budeme v případě zvládnutí obnovovat běžný provoz (školy, otevření hranic, restart naší ekonomiky, …)

• Posílila dezinfekční prostředky - aby se na líh, který se může využít na dezinfekční prostředky, nevztahovala spotřební daň

Lidovci se dále budou ptát vlády:

• Kdy přesně a v jakém počtu dorazí do ČR respirátory, ochranné pomůcky, roušky, testy, abychom věděli, kdy je dostanou zdravotníci, sociální služby a občané ČR

• Jak to bude s testováním, kolik je testovacích míst po ČR. Bude testování v příštích dnech dostupné pro všechny?

• Na zajištění dezinfekcí. Žádají ho lékárníci, kteří ho mají nedostatek.

• Jestli hodlá zamezit v této výjimečné situaci odvodu dividend do zahraničí

• Rozpočet - připravenost urgentně projednat rozpočet a navýšit schodek pro podporu mimořádných opatření

KDU-ČSL připravila legislativní návrhy, které se týkají úprav ošetřovného. Lidovci chtějí:

• Navýšit ošetřovné na 100% vyměřovacího základu

• Ošetřovné i pro OSVČ – zvýšení navrhované částky na 770 korun za den, tzn. z měsíčních 13 000 korun na 23 000 korun

• Nabídnout služební volno v případě péče o dítě v rozmezí až 15 let, případně i starší postižené dítě, i vojákům, policistům a hasičům

• Nabídnout ošetřovné osobám zaměstnaným na DPČ a DPP a domáckým pracovníkům

• Vyplácet příspěvek OSVČ přes Českou správu sociálního zabezpečení (namísto Úřadu práce)

• Rodičům, kde je jeden OSVČ a druhý zaměstnanec, dát na výběr, který režim si vyberou

• Umožnit ošetřovné z důvodu péče o dítě mezi 10 a 15 lety nejen z důvodu zavření škol, ale i pokud onemocní pečující osoba nebo je v karanténě

KDU-ČSL připravila i další návrhy, které považuje za důležité, aby podnikatelé, živnostníci a domácnosti dokázali zvládnout příští týdny. Lidovci navrhují:

• Odložení splatnosti hypoték po dobu této pandemie a po jejím skončení o další dva měsíce

• Dočasně zrušit placení záloh na daň z příjmu, sociální a zdravotní a další platby vůči státu a veřejnému sektoru.

• Maximální podporu zaměstnanosti, podnikatelé již začínají dávat výpovědi. Tomu musí vláda maximálně zabránit a musí k podnikatelům vyslat vzkaz, že jim maximálně pomůže, tedy garance státu firmám pro příští měsíce, pro zachování pracovních míst.

• Navýšení pomoci firmám, nástroj Českomoravské rozvojové a záruční banky má smysl, ale bude potřeba daleko více finančních prostředků a rychlejší pomoc. Bylo by dobré do tohoto projektu zapojit i komerční banky, protože ČMRZB toto nemůže zvládnout administrovat sama

• Úhradu části nákladů spojených s nemocenskou zaměstnanců a u OSVČ. Především u malých a středních podnikatelů, kteří byli v karanténě; karanténa je hrazena jako nemoc, a tedy ji prvních 14 dnů zaměstnancům hradí zaměstnavatel

• Odpustit zdravotní a sociální pojištění po dobu mimořádných opatření, odložit a následně odpustit podle jasných kritérií

• Kompenzace - tedy úhrada vzniklých doložených ztrát. Je nutné uhradit OSVČ náklady a ztráty, které vznikly v důsledku opatření vlády, např. uzavřením provozoven bez předchozího včasného upozornění apod.

• Postarat se o flexibilitu u dotačních projektů, které se díky opatřením nestihnou realizovat v termínu

• Stanice STK mají fungovat dál, měla by být možnost prodloužení platnosti většiny revizí, preventivních prohlídek u zaměstnavatelů (aby zaměstnanci nemuseli do nemocnice, resp. ke smluvnímu lékaři pro příslušný papír), tj. u zákonných termínů prodloužit platnost o dobu vyhlášeného mimořádného opatření

Vydáno: 17.3. 2020