KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Josef Klement (KDU-ČSL): Senát dnes schválil nominaci tří kandidátů na ústavní soudce. Jednání se zú

Josef Klement (KDU-ČSL): Senát dnes schválil nominaci tří kandidátů na ústavní soudce. Jednání se zúčastnil i prezident Petr Pavel.

Přidáno 31. 5. 2023
Senát PČR

Prezident senátory požádal o souhlas s tím, aby se ústavními soudci stali někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr a bývalá šéfka soudcovské unie Daniela Zemanová.

„Volbě jsme věnovali velkou pozornost. Je to výhradní pravomoc nás senátorů a prezidenta republiky, který nám předložil kvalitní kandidátku a kandidáty s bohatými zkušenostmi,“ popsal situaci předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Josef Klement a zároveň se netajil tím, že pro všechny tři hlasoval.

„Důkladně jsem si prostudoval jejich pracovní zkušenosti a vyslechl jejich představu o fungování Ústavního soudu a naznal jsem, že všichni budou dobrými ústavními soudci,“ sdělil dále.

„Oceňuji především to, že se na plénum dostavil i sám pan prezident a věřím tomu, že v podobném duchu budou v budoucnu projednáni i další kandidáti. Považuji to za dobrý příklad komunikace ústavních institucí,“ uzavřel Klement.