KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Jan Bartošek: Ochranné prostředky bez certifikace a ještě odpuštění DPH. Trestuhodné!

Přidáno 2. 3. 2021

Jan Bartošek zasílá otevřený dopis adresovaný premiérovi Andreji Babišovi a ministryni financí Aleně Schillerové, ve kterém je žádá o oficiální vyjádření, zda náš stát je stále schopen zajišťovat rovné, a především spravedlivé a zákonem dané podmínky pro všechny obyvatele i firmy, které na jeho území žijí a působí.

Podle poslance Jana Bartoška je totiž alarmující zjištění týkající se necertifikovaných ochranných pomůcek (respirátorů), které nesplňují evropské normy a které u nás byly s “výjimkou“ povoleny dovážet, distribuovat a prodávat v loňském roce na tři měsíce, a považuje ho za velmi nebezpečné. “Podle mých informací i v současné době jsou tyto „nelegální/necertifikované“ výrobky stále dováženy na trh ČR a následně prodávány konečným spotřebitelům (dokonce se může jednat až o 6 ze 7 výrobků). Většinou se jedná o respirátory označené normou KN95 anebo N95, které nedisponují certifikací CE, nesplňují naše normy, a hlavně většina z nich nemá vlastnosti, kvůli kterým si je lidé kupují – pro ochranu svého zdraví. Nemluvě o faktu, že v důsledku toho všeho poškozují férové podnikatelské prostředí, když v rozporu s dobrými mravy hospodářské soutěže je takto získávána neoprávněná soutěžní výhoda, jelikož některé subjekty dosud nepodstoupily proces certifikace CE, byť tak měly učinit a k čemuž byla právě ČOI poskytnuta předmětná výjimka,“ sděluje v otevřeném dopise Jan Bartošek.

Je premiér a ministr Karel Havlíček informován o tom, že ČOI nekontroluje a nepostihuje dovozce, distributory a prodejce těchto výrobků, které nejsou certifikované?

Poslanec Jan Bartošek dále naráží na zjištění, že Ministerstvo financí ČR svým osvobozením  respirátorů od DPH vlastně odpouští tuto daň i těm, které sem tyto nekvalitní ochranné pomůcky dodávají.   „Vypadá to jako podpora podvodným dodavatelům, kteří by měli být trestáni – ale teď vlastně obdrželi od státu za svou činnost ještě bonus. Tento stav poškozuje hlavně české výrobce OOP a pak také zdravotnických obličejových masek s řádným označením CE, které naopak od DPH osvobozeny nejsou. Ve veřejných zakázkách tak podvodníci dosahují daleko nižších cen než poctiví dodavatelé, kteří splnili zákonné podmínky a své výrobky řádně certifikovali CE (náklady na certifikaci pak nutně promítají do své ceny) a kteří tak nemají šanci uspět,“ napsal Jan Bartošek.

Je podle Vás tedy správné, aby výrobky bez certifikátu CE byly osvobozeny od DPH?

Příloha: