KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Jan Bartošek (KDU-ČSL): S potravinovou bankou v Praze rozvezeme jídlo těm nejpotřebnějším

Přidáno 25. 3. 2022

Pražská potravinová banka bude rozvážet potravinovou pomoc prostřednictvím vozů sdílené přepravní sítě Liftago. Závoz bude probíhat přímo do domovů lidí, kteří se vlivem životních okolností ocitli v tíživé situaci. Jde o první z plánovaných aktivit, které se budou uskutečňovat pod souhrnným názvem 365 dní pro potravinové banky. Záštitu nad projektem převzal místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Kolem potravinových bank musí vzniknout celý ekosystém firem v oblasti obchodu, zemědělství, potravinářství a gastronomie z řad komerčních i nekomerčních a startupových společností, které budou do projektu postupně přizváni. „Nejen kvůli válce na Ukrajině, ale také kvůli vysoké inflaci a zdražování, upadá bohužel stále větší počet lidí do sociální nejistoty. A proto musíme potravinovým bankám poskytnout maximální možnou podporu. Žádný zákon totiž nesmí bránit tomu, aby se kvalitní potraviny dostaly k těm, kteří je potřebují,“ uvedl Bartošek.

Systém potravinových bank potřebuje evoluci v podobě legislativních změn, které umožní digitalizaci a zvýší efektivitu. V současnosti je především pražská potravinová banka podfinancovaná a na hraně kapacity. „Potravinová banka Praha a Středočeský kraj má nyní v databázi cca 2500 jednotlivců, kteří si mohou na základě doporučení úřadu práce dojít pro potravinovou pomoc. Někteří z těchto lidí však mají omezené možnosti vyzvednout si tuto pomoc. Jsme proto moc vděčni za spolupráci s firmou Liftago, která nám nabídla, že pro cca 100 lidí v nouzi zajistí 4x měsíčně dovoz potravinových balíčků přímo do domu, vysvětluje Věra Doušová, ředitelka pražské potravinové banky.

K prokejtu se vyjádřil také Jakub Mazal, šéf růstu přepravní sítě Liftago, díky kterému je celý projekt možné realizovat. ,,Společně s potravinovou bankou jsme našli způsob, jak dlouhodobě pomáhat. Potravinová banka tak může velmi rychle zavážet velké množství potravinové pomoci potřebným s minimem koordinace a plánování. Algoritmus Liftaga vždy přivolá odpovídající počet řidičů a každý rozveze 10-20 balíků s potravinami po té nejefektivnější trase. Věříme, že po úvodním pilotu budeme spolupráci v neziskovém sektoru dále rozšiřovat," uvedl Jakub Mazal, šéf růstu přepravní sítě Liftago.

Projekt 365 dní pro potravinové banky chce v následujícím roce dosáhnout takových změn, aby se potravinové banky mohly dostat ze stávajících bezmála 10 tisíc tun potravin ročně (2021) na 25 tisíc tun, což je odhad potenciálu, který ČR v současnosti má.

Data a fakta o potravinových bankách:
● V ČR je 15 potravinových bank. ● V ČR fungují od roku 1994 (28 let)
● V roce 2021 přijaly a distribuovaly celkem 9340 tun, z toho pražská PB 2500 tun.
● V roce 2021 přijalo pomoc od PB cca 200 tis. osob, v Praze 70 tis. osob.
● Uprchlíkům z Ukrajiny byly v období 24. 2. – 6. 3. 2022 distribuovány potraviny v objemu 224 000 porcí jídla (112 tun)