KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Jan Bartošek /KDU-ČSL/: Stát odpouští daň na nelegální respirátory. Chrání zdraví občanů?

Přidáno 9. 3. 2021

KDU-ČSL považuje za zásadní, aby bylo zveřejněno, z jakého důvodu ČOI, jako orgán dozorující trh, už téměř půl roku toleruje prodej respirátorů bez evropské normy EN 149. Stejné otazníky lze vidět i za téměř skandální skutečností, že dovozcům je odpuštěno placení daně z přidané hodnoty. Pokud tyto respirátory neprošly schválením evropských norem a nemají příslušnou certifikaci o shodě, chrání nás vůbec?

Minulý týden předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek upozornil, že v České republice se stále prodávají ochranné zdravotní pomůcky, které neprošly schválením evropských norem a chybí jim tak příslušná certifikace o shodě. Jak jsme avizovali, Jan Bartošek se minulý týden obrátil na pana premiéra Andreje Babiše, ministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka í paní ministryni financí Alenu Schillerovou s dotazem, jak je možné, že se u nás toleruje prodej takovýchto ochranných pomůcek.

„Do dnešního dne nemám odpověď, ale jak zjišťuji, tak dočasné povolení výjimek z posouzení shody s evropskými požadavky, které již dávno skončilo včetně posledních výjimek na podzim loňského roku, vzbuzuje čím dál větší podezření na “ochotu a toleranci“ těmto nelegálním výrobkům umožnit jejich prodej i nadále,“ konstatuje místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Nelegální, ale ČOIkou tolerovaný?

Jak je možné, že expertní skupina MPO ČR a následně i Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, který je taktéž podřízen MPO vydá průvodce, ve kterém se naprosto konkrétně píše, že respirátory KN95 nejsou ekvivalentem FFP2 a není je možné za ně zaměňovat. Naproti tomu dozorovaný a podřízený orgán MPO – ČOI, který má dohlížet na to, aby nebyl klamán spotřebitel a aby byla dodržována evropská pravidla, klame spotřebitele a obhajuje obcházení evropských bezpečnostních norem? A to tak, že deklaruje legálnost prodeje respirátorů necertifikovaných podle evropské normy EN 149 po vypršení udělených výjimek. „Budu se ptát, a to do té doby, než dostanu odpovědi, protože z výše uvedeného je jasně patrné, že jakýkoli dovoz a prodej takovýchto respirátorů lze považovat za nelegální,“ uzavřel Bartošek.