KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Díky lidoveckému návrhu rodiny s dětmi ušetří. K rodičům míří větší slevy na děti, a to až 14 400 ko

Díky lidoveckému návrhu rodiny s dětmi ušetří. K rodičům míří větší slevy na děti, a to až 14 400 korun ročně

Přidáno 25. 4. 2024

Děti jsou naše budoucnost, tedy i další směřování země je postavené na našich dětech. Demografický vývoj je ale bohužel neúprosný. V České republice dlouhodobě klesá porodnost a zvyšuje se průměrný věk prvorodiček. „Jeden z faktorů, proč rodiče narození dětí oddalují, je jejich finanční obava z udržení rodinných rozpočtů. Tyto obavy musí stát vyvrátit, proto je nutné, aby stát rodiče s dětmi maximálně podporoval,” prezentuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka jeden z důvodů, proč porodnost v ČR klesá. Díky návrhu lidovců by rodiče měli být podpořeni navýšením slevy na dítě a úpravou pojistného podle počtu dětí. A to až ve výši 14 400 korun ročně.

Průměrná mzda stále roste, rostly a rostou i výdaje rodin, ale daňové slevy na děti ne. „To je třeba změnit a podpořit tím rozpočty rodin s dětmi. Proto v současnosti KDU-ČSL pracuje se třemi variantami zvýšení slevy na dítě, a to i podle toho, kolik je v rodině dětí,” komentuje nepoměr růstu výdajů rodin a odpočitatelné daňové složky Michael Kohajda, místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a ekonomický expert strany.

„Kdyby křivka porodnosti v ČR dlouhodobě neklesala, měli bychom dnes v republice o jeden milion dětí nebo mladých lidí více. V roce 2023 se narodilo nejméně dětí za poslední tři dekády. Pokud se tento trend nezastaví, naše společnost nemůže dlouhodobě fungovat. Navíc poslední krizové roky byly nejtěžší právě pro rodiny s dětmi, a to nejen vinou korona krize, ale také následné zhoršené ekonomické situace z důvodu války na Ukrajině. Koaliční vláda se v programovém prohlášení zavázala k podpoře rodin. Přišel čas tuto podporu prosadit do praxe,” komentuje Marian Jurečka nízkou porodnost a poukazuje na skutečnost, kdo byl nejvíce zasažen krizí posledních let.

Výchova dítěte stojí čtyři miliony korun
„Stát musí najít praktické mechanismy, které zabrání dalším propadům příjmů českých rodin. Tedy těch, díky jejichž péči budeme připraveni na budoucnost. Proto nyní KDU-ČSL přichází s návrhy úprav na zvýšení daňových slev na děti,” říká Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí ČR a doplňuje: „Být rodičem je náročné  fyzicky, psychicky, ale i finančně. Vše od plen přes výbavu do školy, platbu za kroužky až po každodenní fungování rodiny stojí opravdu hodně. Zvláště pokud má rodina více dětí. Odborné odhady říkají, že vychovat dítě do dospělosti stojí až 4 miliony korun.”

Změny ve zvýšení slev na děti pomohou každému rodiči, který legálně pracuje. A to bez ohledu na to, kolik má dětí nebo jestli vydělává více nebo méně.

Tři varianty zvýšení slevy na děti, které představila KDU-ČSL: Rodina ušetří až 14 400 korun za rok

Varianta 1

Varianta 2

Varianta 3

Jedno dítě v rodině

1 200 Kč

1 800 Kč

2 400 Kč

Dvě děti v rodině

3 600 Kč

5 400 Kč

7 200 Kč

Tři a více dětí v rodině

7 200 Kč

10 800 Kč

14 400 Kč

„Lidovci stáli a stojí na straně rodičů s dětmi a zájmy této skupiny budeme nadále hájit, protože děti jsou budoucností této země. Každému pracujícímu rodiči náš návrh, který vychází i z programového prohlášení vlády, pomůže ve výchově i podpoře jeho dětí,” uzavírá Marian Jurečka.

Pro podporu rodin lidovci, prostřednictvím MPSV ČR, rozjíždí také investice do dětských skupin. Na to je připraveno 7 miliard korun z Národního plánu obnovy a díky tomu již vzniklo tisíce míst v dětských skupinách pro předškolní děti. To umožnilo návrat rodičů do pracovního procesu. Příští rok budou spuštěny sousedské dětské skupiny nebo již dnes fungující podpora zkrácených úvazků, díky které vzniklo již 22 tisíc nových úvazků, především pro rodiče. Lidovci jsou aktivní i v podpoře bydlení prostřednictvím změn zákona o podpoře bydlení nebo projektu Oprav dům po babičce.