KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Díky lidovcům dočerpají rodiče rodičovské příspěvky i při narození dalšího dítěte – už jim nepropadn

Díky lidovcům dočerpají rodiče rodičovské příspěvky i při narození dalšího dítěte – už jim nepropadnou

Přidáno 9. 6. 2021

Lidovecké senátorce Šárce Jelínkové se podařilo na plénu Senátu prosadit návrh, díky kterému rodiny s dětmi dosáhnou na vyšší příspěvky. Vláda rodiče dlouho opomíjela a to KDU-ČSL nemůže tolerovat.

Podle stávající úpravy zákona totiž propadá při narození druhého a každého dalšího dítěte nedočerpaná částka rodičovského příspěvku. „Celková suma příspěvku činí 300 tisíc korun a v praxi se může stát, že například 100 tisíc korun propadne. My naopak chceme, aby ti rodiče, které již mají jedno dítě a narodí se jim dítě druhé a další, dostali nevyčerpanou část z oněch 300 tisíc korun do plné výše,“ vysvětlila problém senátorka a první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Její pozměňující návrh k zákonu o státní sociální podpoře prošel už v minulém týdnu na výboru pro sociální politiku a nyní i Senátem. „Podařilo se mi přesvědčit kolegyně a kolegy v Senátu, že je správné, abychom i tímto způsobem podpořili rodiče. Pandemie dopadla dle mého názoru skutečně nejvíce právě na rodiče s dětmi, proto je nemůžeme v této složité době nechat na holičkách. Když vláda nenašla jiný způsob pomoci rodičům s dětmi, tak jim pomůžeme alespoň touto cestou,“ dodala Jelínková.