KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Broumovské kostely letos lákají na první opravy

Broumovské kostely letos lákají na první opravy

Přidáno 15. 7. 2020

Osm unikátních barokních kostelů na Broumovsku je letos opět otevřeno veřejnosti v každé prázdninové úterý a v sobotu. Lidé z celé republiky i zahraničí tak získávají možnost prohlédnout si dílo známých mistrů Dientzenhoferových i mimo konání bohoslužeb. Letos kostely vítají už i na první opravy.

„Letos otevíráme v létě veřejnosti kostely už pošesté. Letos jsme navíc zpřístupnili i kostel sv. Petra a Pavla a kostel sv. Václava přímo v Broumově,“ říká broumovský děkan Martin Lanži s tím, že kostely v Ruprechticích a Heřmánkovicích procházejí rozsáhlou opravou, na niž se podařilo získat peníze i z darů návštěvníků.

„Vřele doporučuji předně návštěvu kostelů ve Vernéřovicích nebo Božanově, které už jsou opravené a ještě více tak vyniká jejich barokní krása. Lidé se tak hlavně na vlastní oči mohou přesvědčit, že se zde skutečně investuje a oblast si zaslouží zápis na seznam kulturního dědictví UNESCO, o níž dlouhodobě usilujeme,“ láká na návštěvu europoslanec Tomáš Zdechovský, který Broumovsko a obnovu tamních kostelů podporuje už několik let.

Broumovská skupina je souhrnný název pro barokní kostely v okolí města Broumova ve východních Čechách. Jedná se o unikátní soubor barokní sakrální architektury. Vznikl v období, kdy byl opatem broumovského kláštera Otmar Zinke (v letech 1700–1738), který celou výstavbu inicioval. Architekty tohoto ojedinělého souboru byli významní stavitelé českého baroka Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové.