KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Až 30.000 lidí v ohrožení! Pavla Golasowská (KDU-ČSL) varuje před hrozícím krachem v Liberty Steel O

Až 30.000 lidí v ohrožení! Pavla Golasowská (KDU-ČSL) varuje před hrozícím krachem v Liberty Steel Ostrava

Přidáno 16. 4. 2021

Zprávy z médií i z britských vládních kruhů naplňují zaměstnance a jejich odborové zástupce ve společnosti Liberty Steel vážnými obavami o budoucnost huti a pracovních míst v ní. Poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská žádá vládu o vysvětlení situace a informace o jejích krocích vedoucích k odvrácení této hrozivé katastrofy. V ohrožení je totiž 6 tisíc zaměstnanců ve společnosti Liberty Steel a další zaměstnanci na Ostravsku v navazujících firmách. Celkem se tak může jednat až o 30 tisíc lidí!

V dubnu 2019 rozhodla Evropská komise o tom, že britská společnost Liberty House spadající do globální skupiny GFC je vhodný kupec oceláren v Ostravě, jejichž původní majitel byl AcelorMittal. V té době panovaly obavy především kvůli tomu, že akvizice byla do velké míry závislá na vypůjčených penězích, a že financování může mít vliv na nezávislé fungování oceláren. Komise však vyhodnotila transakci pozitivně a došla k závěru, že není třeba mít žádné obavy.

Již v době převzetí hutí impériem pana Gupty upozorňovaly odbory na rizikovost tohoto převzetí, a nakonec souhlasily jen pod tlakem, že bylo velmi málo potenciálních kupců, kteří byli ochotni Novou huť převzít a garantovat nejen zachování výroby, ale i její rozvoj.

Současná situace, kdy Guptova zastřešující skupina GFG Alliance již v únoru oznámila společnosti Greensill Capital, svému největšímu věřiteli, že bez jeho finanční pomoci bude v bankrotovém stavu, je tristní. A to vzhledem k tomu, že samotná společnost Greensill Capital je nyní v insolvenci! Dávno předtím se pohledávky skupiny dostaly do držení fondu banky Credit Suisse. Ta pak začátkem dubna prostřednictvím banky Citigroup podala návrh na insolvenci. Spekuluje se dokonce, že jako formu ručení nabídl dlužník Greensillu faktury nerealizovaných obchodů, které byly vymyšlené.

„Ve čtvrtek dne 25. března 2021 jsem interpelovala premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka v této věci. Jejich odpovědi byly však nedostačující,“ konstatovala poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská, která dodala, že znovu žádá premiéra a ministra průmyslu a obchodu o intervenci a zákrok v zájmu těchto zaměstnanců v rámci vašich kompetencí jak na úrovni ČR, tak i s partnery ve Velké Británii. V ohrožení je celý Moravskoslezský kraj.​