V Česku roste zájem o lokální potraviny. Zatímco v roce 2020 se o ně zajímalo 30 procent lidí, letos je to 39 procent. Mezi lidmi se zvyšuje také zájem o biopotraviny. Více než polovina lidí uvedla, že alespoň občas lokální potraviny nakupuje, z toho 13 procent často. Nejčastěji nakupují ovoce, zeleninu, vejce a med. Od roku 2020 také významně ubylo lidí, kteří uvádí, že se o lokální potraviny nezajímají, a to ze 45 na 26 procent. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) patří Česko mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy.
„Od roku 2017 se trh s biopotravinami téměř zdvojnásobil. Aktuálně se pohybujeme na zhruba 11 miliardách korun obratu na trhu s biopotravinami," uvedl Marek Výborný.
„Biopotraviny patří v České republice mezi nejpřísněji kontrolované produkty. Nikdo nesmí označovat jako bio potravinu, která nemá platný certifikát a nesplňuje pravidla ekologické produkce," řekl ministr.
Výměra ekologicky obhospodařovaných ploch i počet ekofarem každoročně narůstá. Za posledních deset let vzrostl počet ekologických podnikatelů o téměř 52 %, z původních 4 412 v roce 2012 na 6 704 v současnosti. ČR má v ekologickém režimu zařazeno přibližně 4,15 % ploch orné půdy (k poměru orné půdy celkem), průměr EU činí zhruba 6 %.
Více zde.