KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Zaměstnanci by měli získat právo „odpojit se“

Zaměstnanci by měli získat právo „odpojit se“

Přidáno 21. 1. 2021

Evropský parlament právě projednává vznik směrnice, která by zaměstnancům garantovala právo neudržovat profesionální kontakty mimo pracovní dobu bez toho, aby se museli obávat negativních reakcí zaměstnavatele. Iniciativa vznikla již před vypuknutím pandemie koronaviru, s větším využíváním práce z domu je ale o to více aktuální. Vznik základního práva zaměstnance na odpojení vítá i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), navrhuje však, aby přednostní právo na konkrétní provedení regulace alespoň přechodně zůstalo zaměstnavatelům a zástupcům zaměstnanců.

V současné době neexistuje v EU zvláštní právní úprava, která by specifikovala podmínky pro výkon práce z domova a ve většině států vše funguje pouze na domluvě zaměstnavatele a zaměstnance. „Někdo mluví o flexibilní pracovní době, v praxi se však může jednat spíše o nekonečnou pracovní dobu, kdy je zaměstnanec k dispozici 24 hodin denně a sedm dní v týdnu, a to opravdu není dobře. Mizí tak rovnováha mezi soukromým a pracovním životem, která v konečném důsledku může vést k problémům v osobním životě nebo k vyhoření, a potažmo horším pracovním výkonům,“ přibližuje legislativu europoslanec Tomáš Zdechovský, který je místopředseda výboru pro zaměstnanost a sociální věci a zároveň jeden ze zpravodajů legislativy.

Více zde.