KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Vysočině chybí kamenný hospic a dětská paliativní péče, upozornili odborníci

Vysočině chybí kamenný hospic a dětská paliativní péče, upozornili odborníci

Přidáno 28. 5. 2018

Veřejnost se měla možnost na páteční besedě seznámit s fungováním hospicové a paliativní péče na Vysočině. Nejvíce pozornosti si získal záměr vybudování kamenného hospice.

„Stále se setkávám – a to nejen ve své profesi lékaře - s tím, že si lidé myslí, že jim současná medicína je schopna nabídnout „zázračnou“ léčbu, díky které je možné člověka vyléčit z jakéhokoliv onemocnění. Umírání jsme jaksi odsunuli na okraj, jako by se nás netýkalo,“ upozornil úvodem besedy Vít Kaňkovský. A dodal: „Zajistit lidem s nevyléčitelnou chorobou důstojné umírání patří ke znakům vyspělé společnosti“.

Domácí hospicovou péči účastníkům besedy představila vedoucí úseku služeb pro seniory a osoby s nevyléčitelným onemocněním žďárské charity Jana Kincová Křížková. O úsilí a pokrocích vybudovat kamenný hospic na Vysočině hovořila Ludmila Novotná z lůžkového hospice Mezi stromy. „V současnosti máme k dispozici pozemek v Havlíčkově Brodě na výstavbu budovy hospice, máme vybudovaný tým lékařů, zdravotních sester a dobrovolníků. Doufáme, že se nám v dohledné době podaří získat i potřebnou dotaci na stavbu budovy,“ uvedla Novotná s tím, že Vysočina je již jediným krajem v republice, který prozatím kamenným hospicem nedisponuje. Také doplnila, že na rozdíl od paliativní péče poskytované v nemocnici kamenné hospice poskytují péči a podporu rodinám a blízkým i po úmrtí pacienta.
Petr Hladík, ředitel Domácí hospicové péče, upozornil na specifickou oblast hospicové a paliativní péče, kterou je dětská paliativní péče. Tato péče je na Vysočině v současnosti na samém okraji zájmu, shodli se přítomní odborníci, což je třeba změnit.

O praktické zkušenosti z oblasti paliativní péče se s přítomnými podělil také lékař Miroslav Meduňa, který společně s lékařkou Věrou Němcovou na Žďársku a Novoměstsku úzce spolupracuje s Domácím hospicem Vysočina i žďárskou charitou.