KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Senátorka Alena Šromová (KDU-ČSL) z koronavirem uzavřené Litovle vzkazuje: Nejhorší je nejistota

Přidáno 18. 3. 2020
reportáž

Alena Šromová působí jako obvodní lékařka v Litovli a momentálně má nařízenou karanténu, takže je naprosto izolovaná od svých blízkých i pacientů. Na svoji senátní kancelář, kde už roky působí, se od 15. března dívá jen z okna svého bytu. Sleduje z něj i frontu před poštou, kdy lidé stojí v bezpečných rozestupech a sem tam i jednotlivce vracející se z nákupu. Celé dny „ordinuje“ pouze po telefonu a vše potřebné řeší se svojí sestřičkou na dálku. Je unavená a mrzí jí, že nemůže pomáhat víc.

„Momentálně to však nejde, práh svého bytu jsem nepřekročila od pátku 15. března. Není to ještě ani týden, ale už nyní si začínám uvědomovat, že pro všechny, kdo jsou v karanténě, bude izolace velký nápor na psychiku,“ sdělila nám telefonicky senátorka Šromová, která vzápětí dodává, že nejhorší je přitom nejistota. Zatím totiž stále ještě chybí testy, které by lidem potvrdily, zda jsou nebo nejsou nakažení koronavirem. A je to právě nejistota, která momentálně potenciální nemocné tíží nejvíc.

Od 25. února čeká na odpověď
 „Ze své senátní adresy jsem dne 25. února oficiálně oznámila panu náměstkovi ministerstva zdravotnictví Prymulovi fakt, že jako praktický lékař si nemohu objednat zdravotní pomůcky, neboť mi firma, u které nakupuji už zhruba 30 let, oznámila, že všechny dodávky jdou jen do nemocnic. Zboží nepřišlo ani jim, takže mi nemají co poslat. V mailu jsem zdůraznila nutnost ochrany lékařů v primární péči - odpověď jsem nedostala. O této situaci jsem pak informovala i kolegy na schůzi Zdravotního výboru v Senátu,“ povzdechla si do telefonu Šromová, která se snažila ještě počátkem února zajistit vlastní zásoby ochranných pomůcek, ale ty už nebylo možné nikde objednat.

Litovel je městem duchů
Od pondělního rána přestalo z hodiny na hodinu město Litovel fungovat. Vzhledem k uzavřené oblasti se někteří občané nedostali do města, včetně lékařů, prodavačů, farmaceutů a řady dalších. Naopak zaměstnanci, kteří po noční směně opustili město a sami bydlí mimo uzavřenou oblast, musí zůstat doma v karanténě.
Situace se díky místní samosprávě hodně stabilizovala, pravidelně nás informuje pomocí místního rozhlasu o situaci, funguje zásobování, do prodejen nastupují místní lidé, kteří nejsou v karanténě, ale momentálně nemohou vyjet za hranice města do svých vlastních zaměstnání. Telefonní hovory, sociální sítě a zprávy jsou jediným spojením se světem. Nikde se nikdo nezdržuje, každý je zavřený doma v maximální izolaci, nemohou už pracovat ani na svých zahrádkách, nejhůře na tom jsou lidé, kteří žijí sami.

Roušky a testy jsou stále na cestě
Ministr slíbil, že co nejdříve pošle testy, kterých by měly být zhruba čtyři tisíce pro uničovsko a litovelsko, dále i roušky a respirátory. „Pokud vím, dorazila z kraje do města první várka respirátorů, které šly především do obchodů, pečovatelky, zdravotníky. Samozřejmě to nestačí a lidé si je mezi sebou rozdělují tak, aby se chránili především ti, kteří je potřebují nejvíc. Já sama jsem dostala na celou ordinaci tři roušky - respirátory a to přes Sdružení praktických lékařů. Ministr Vojtěch také slíbil, že pošle testy, podle mého se tak aspoň uleví v nejistotě těm, kteří mají klinické příznaky a měli i kontakt s potvrzeným nakaženým, aby tak věděli, zda onemocnění mají. Vyloučí se tak nejistota, která výrazně zhoršuje psychiku,“ popisuje realitu Alena Šromová.

Děkuji kolegovi, že nás v tom nenechal
Jedna ochranná pomůcka navíc vystačí na jeden den, takže situace rozhodně stále není dobrá. „K tomu se váže i další problém, a tím je současné zásobování léky a zdravotnickým vybavením, které také vázne,“ konstatuje Šromová. Oceňuji především kolegu z Bouzovska, který je mimo město a zprostředkovává pomoc formou e-receptu. Tímto mu děkuji za projevenou solidaritu. Provoz ve zdravotnictví a v čekárnách je stále omezen díky nedostatku ochranných pomůcek a rostoucímu riziku pro zdravotníky.

Solidarita lidí je fantastická
Situace nejen u nás je momentálně hodně složitá, přesto lidé fungují naprosto skvěle. Šijí roušky, pomáhají si s nákupy, přikládají ruku k dílu, kde je zrovna potřeba. Charita se o lidi stará naprosto příkladně a vše v rámci možností funguje tak, že nikdo nezůstává zcela bez pomoci.
„Chtěla jsem závěrem všechny poprosit i ty, co nejsou v uzavřené zóně, aby dodržovali co nejvíce hygienická nařízení. Pokud můžete, chraňte se, jak to jen jde a raději ani nikam nevycházejte mimo svůj domov. Pomůžete tak nejen nám zdravotníkům ale především sobě. Prevence je vždy důležitá, ale dnes ještě mnohem důležitější, než kdy jindy, protože může jít i o život. Prosím, dbejte na prevenci,“ uzavírá lékařka a senátorka Alena Šromová.

- Litovel, 18. 3. 2020 -