KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Seminář k problematice GDPR nabídl praktické rady zástupcům veřejného sektoru

Seminář k problematice GDPR nabídl praktické rady zástupcům veřejného sektoru

Přidáno 4. 5. 2018

Jihlava, 3.5.2018 - Mediální obraz versus realita a GDPR v praxi. Taková byla témata čtvrtečního semináře v Jihlavě, který uspořádali advokát Luboš Kliment a poslanec Vít Kaňkovský zdarma pro zájemce z řad obcí, měst i neziskového sektoru. Zúčastnilo se ho na sedm desítek zástupců veřejného sektoru z Kraje Vysočina.

Problematika evropského nařízení k ochraně osobních údajů (tvz. GDPR) hýbe veřejným prostorem již řadu měsíců. Kolem implementace tohoto nařízení panuje celá řada nejasností. Zejména představitelé malých obcí a měst či neziskových organizací mají oprávněné obavy z dopadů možných sankcí.

"Vzhledem k tomu, že zejména starostům menších obcí dělá nové nařízení GDPR velké starosti, pořádáme sérii seminářů, kde se jim snažíme nabídnou pomocnou ruku v oblasti zpracování potřebných dokumentů, a také alespoň částečně rozptýlit jejich obavy z možných pokut,“ sdělil Vít Kaňkovský důvody, které vedly k pořádání seminářů. Velký zájem o účast na seminářích, které se uskutečnily také ve Žďáře nad Sázavou a Polné, je dokladem toho, že jde o problematiku závažnou. "Doufám, že jsme alespoň malým dílem našim starostům i zástupcům neziskového sektoru pomohli,“ dodal Kaňkovský.

Poslanec Kaňkovský si uvědomuje, že velkým problémem je absence prováděcí legislativy České republiky: „Proto jsme přišli s návrhem přechodného řešení do doby, kdy bude schválen nový zákon o zpracování osobních údajů, který zřejmě nebude v platnosti dříve než na konci roku 2018. KDU-ČSL navrhla jednoduchou novelu stávajícího zákona o osobních údajích, který by zbavil obce, města i neziskové organizace hrozby drakonických sankcí.“