KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Rodiče neměli na školné. Hudebku zachránili dárci

Rodiče neměli na školné. Hudebku zachránili dárci

Přidáno 17. 2. 2021
Novinky.cz

Pandemie uvrhla řadu rodin do nezáviděníhodné ekonomické situace. Mnoho jich zvažuje, zda vůbec vydat peníze na koníčky svých dětí, jestli zaplatit třeba výuku v základní umělecké škole. Navíc když je ústav téměř celý půlrok zavřený a učí se jen online. Právě KDU-ČSL na konci ledna vyzvala vládu, aby v ZUŠ výuku na nástroje umožnila. Podle místopředsedy KDU-ČSL Ondřeje Benešíka výuka učitel–žák protiepidemická opatření neporušuje.

Na ZUŠ Střezina v Hradci Králové, která je s 2300 žáky jednou z největších v republice, se k začátku února odhlásilo 150 dětí. Zhruba tři sta dalších nemělo školné zaplacené. S podobnými problémy se potýkají zušky napříč celou republikou. Osud dětí, které se nebudou moci věnovat hře na oblíbený nástroj, nebudou kreslit a malovat nebo tancovat, vyvolal obrovskou vlnu solidarity. Škole se ozývají lidé, kteří chtějí talentované děti podpořit.

„Jsem vaše bývalá studentka tanečního a hudebního oboru. Aktuálně jsem studentkou v Paříži na Sciences Po v posledním ročníku a pracuji v Evropském parlamentu. Bez Střeziny a disciplíny bych nikdy nebyla tam, kde jsem teď, proto bych chtěla umožnit jednomu žákovi, jehož rodina si nemůže dovolit školné, rozvíjet se dál a učit se,“ napsala například Eva z Francie. „Proto ráda přispěji jednomu žákovi na školné. Bohužel jsem také studentka, tak si nemohu dovolit více,“ dodala Eva.

„Nepromyšlená vládní opatření připravují mladou generaci o možnost rozvoje talentů. V hudební výchově to naše děti i mládež pociťují obzvlášť znatelně,“ řekl místopředseda lidovců Ondřej Benešík.

Více zde.