KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Regionální představitelé Evropské lidové strany přijali Brněnské prohlášení. Odsoudili ruskou invazi

Regionální představitelé Evropské lidové strany přijali Brněnské prohlášení. Odsoudili ruskou invazi na Ukrajině a vyzvali k jednotě Evropské unie

Přidáno 9. 9. 2022

V rámci českého předsednictví Radě Evropy uspořádalo regionální odvětví Evropské lidové strany (ELS) konferenci s názvem Místní hospodářství a pracovní místa v době krize: Inovace prospěšné pro občany. Konference se konala v Brně a o její uskutečnění se zasadili i regionální politici KDU-ČSL. Společně přišli diskutovat o dnešních problémech spojených s válkou na Ukrajině a navazující energetickou krizí.

Lidovecký hejtman Jan Grolich s místopředsedou KDU-ČSL a 1. náměstkem primátorky Petrem Hladíkem v Brně přivítali několik zástupců partnerských stran ze skupiny Evropské lidové strany, kteří se zabývají regionální politikou. „Máme ambice být jedním z nejinovativnějších regionů v Evropě,“ zdůraznil hejtman Jihomoravského kraje Grolich. V rámci konference bylo přijato Brněnské prohlášení, ve kterém účastníci mimo jiné odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu. Zároveň vyjádřili pochopení nespokojeným občanům, kteří už jsou unaveni z řešení neustálých krizí. Politici taktéž vyzvali k tomu, aby byl regionům v Evropské unii poskytnut přímý přístup k finančním prostředkům Unie.

Politici vyjádřili podporu poválečné obnovy Ukrajiny a vyslovili se pro takovou Unii, která prostřednictvím podpory inovací na všech úrovních správy investuje do své budoucnosti. „Chci zdůraznit, že je nyní zapotřebí v ještě větší míře hájit a prosazovat základní hodnoty EU,“ uvedla lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová, která se konference účastnila spolu s předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou. Mimo jiné se účastnili panelové diskuze k dopadům války na Ukrajině na náš pracovní trh. „Ukrajinští uprchlíci v České republice mají velkou vůli pracovat, apeluji však na nutnost společného evropského řešení a rozložení sil,“ připomněl Jurečka. Zároveň ocenil dosavadní spolupráci: „Evropské hodnoty byly vystaveny těžké zkoušce, ale myslím, že jsme jako Evropa v praxi ukázali naši sílu.“