KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Projev Jana Bartoška při jednání Poslanecké sněmovny

Projev Jana Bartoška při jednání Poslanecké sněmovny

Přidáno 22. 8. 2018
projev

Usnesení, kterým poslanci deklarují, že vtrhnutí vojsk Varšavské smlouvy na území Československa v srpnu 1968 bylo invazí a následnou okupací, má být jasným vzkazem veřejnosti. Jasným vzkazem lidem i ostatním státům včetně Ruska, že neakceptujeme komentáře, které v poslední době zaznívají. A to komentáře, které relativizují události 21. srpna - při nichž v důsledku okupace v roce 1968 zemřelo 137 lidí.

Do těchto komentářů se pouští nejen mnohé proruské servery, ale také čeští politici (například pan Grospič z KSČM). Ten se v rozhovoru pro média vyloženě bránil používat slovo okupace. Takovýmto chováním však politici připouští, že o událostech srpna 1968 máme pochybovat. Připouští různý výklad historických událostí a jejich překrucování. Výklad je ale jen jeden – v noci z 20. na 21. srpna došlo k agresivnímu vpádu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa. Byla to invaze v rozporu s mezinárodním právem, po které následovalo období okupace. A já se rovnou ptám, kde si komunisté připomněli toto výročí? Kde se byli omluvit. Kde se byli uklonit obětem okupace a normalizace. Nepotřebuji se ptát prostřednictvím pana předsedajícího. Oni totiž byli u sochy Koněva. A to stačí.

Nezapomínejme také na to, že komunisté se dnes jistým způsobem podílejí na vládnutí. A o to víc takové komentáře nejsou vhodné, jelikož podporují veškeré pochybnosti ohledně srpnových událostí, a legitimizují tak překrucování historie. Proč prostě a jednoduše nemůžou komunisté (a nejen oni) říct: Ano, byla to okupace. A pokud s tím nemají problém, ať to udělají dnes. A já vyzývám všechny poslance, ať si uvědomí, jaké nebezpečné důsledky může mít polemika o vtrhnutí vojsk Varšavské smlouvy. A že je mít může, pokud dnes jasně nedeklarujeme, že se tehdy jednalo o invazi a okupaci. Asi tak moc samozřejmé, zdá se, to pro všechny není.

Proto chceme, aby se politici dnes usnesli na tom, že není dobře dávat prostor dezinterpretacím a relativizování této, pro historii Československa i České republiky smutné, události. Nedělejme v tom zmatek, nesnažme se polidštit a omlouvat něco, co si žádnou omluvu nezaslouží. Téměř 30 let se snažíme vzpamatovat se z toho, jaké rány nám totalita uštědřila. Pokračujme v tom, važme si svobody, kterou máme a kterou jsme po roce 1968 na dvacet let naprosto ztratily. Nenalhávejme si, že to bylo jinak. Nesmíme na tyto události zapomenout! Musíme je připomínat. Ne kvůli minulosti, tu už nezměníme. Ale kvůli budoucnosti. Aby se minulost neopakovala a aby naše děti mohly nadále žít ve svobodné společnosti!​​