KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Přehledně: Kde zasednou zástupci KDU-ČSL ve vedení krajů?

Přehledně: Kde zasednou zástupci KDU-ČSL ve vedení krajů?

Přidáno 4. 11. 2020

Krajské volby zamíchaly kartami v mnoha regionech. Nová zastupitelstva a rady se v některých krajích teprve formují, někde je už hotová koalice a jinde jsou již podepsaná memoranda. Přinášíme přehled výsledků, kde lidovci uspěli.

Rychlá domluva proběhla v Jihomoravském kraji, kde skončili lidovci se ziskem 15,54 % hlasů druzí za hnutím ANO. Lídr kandidátky KDU-ČSL Jan Grolich se vzápětí domluvil s Piráty, ODS a Starosty pro jižní Moravu. Šestatřicetiletý právník a starosta obce Velatice se stane novým hejtmanem. Jeho náměstkem pro regionální rozvoj bude lidovec Jan Zámečník.

V Pardubickém kraji získala Koalice pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SNK Evropští demokraté, Nestraníci) 13,41 % hlasů. Lídr kandidátky Roman Línek z KDU-ČSL se stane náměstkem pro investice. Dalším lidovcem ve vedení Pardubického kraje bude Pavel Šotola, který se ujme postu radního pro sociální péči.

Staronové uskupení nalezneme v Moravskoslezském kraji, osvědčená trojkoalice ANO, ODS a KDU-ČSL se opět ujala vedení kraje. Lidovci se svými 9,57 % hlasů získali posty náměstka pro kulturu a památkovou péči, jenž připadne Lukáši Curylovi, a náměstka pro sociální oblast, který obsadí dvojka lidovecké kandidátky Jiří Navrátil.

V jižních Čechách se na koalici dohodly ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši. Křeslo hejtmana získala ODS, funkci prvního náměstka bude vykonávat teprve sedmadvacetiletý lidovec František Talíř, který jako lídr společné kandidátky KDU-ČSL a TOP 09 - Společně pro jižní Čechy obdržel v Jihočeském kraji čtvrtý největší počet preferenčních hlasů. Post radního obsadil místopředseda a šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Společná koalice získala v krajských volbách 10,45 % hlasů.

V Kraji Vysočina získala kandidátka KDU-ČSL 11,96 % hlasů. Pozitivní výsledek se promítl do tvorby vedení kraje, lidovci budou mít dva radní. Druhý největší počet preferenčních hlasů v rámci kraje dostal lídr lidovecké kandidátky a poslanec Vít Kaňkovský.

V kraji Královéhradeckém získala Koalice pro Královehradecký kraj (KDU-ČSL,VPM, Nestraníci) 8,32 % a jedno křeslo radního. Lídr společné kandidátky Pavel Bělobrádek se stal 2. náměstkem hejtmana Martina Červíčka. Na starost bude mít oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství.

Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, ProOlomouc) s lídrem Marianem Jurečkou získala v Olomouckém kraji 18,43 % hlasů. Hejtmana sice Spojenci nezískají, za to však budou mít post prvního náměstka a tři radní.

Vítězní Starostové a nezávislí s podporou KDU-ČSL se ve Středočeském kraji dohodli na spolupráci s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj. Lidovci získali dva zastupitele.

V Ústeckém kraji získala ODS s podporou KDU-ČSL 12,37 % hlasů. Koaliční smlouvu mají připravenou ANO, ODS a Spojenci pro kraj. Lidovec Jan Růžička se stane radním.

Jediným krajem s naprosto nejasným vedením je Karlovarský kraj. Koalice ODS a KDU-ČSL s podporou Soukromníků získala 7,35 % hlasů.

Ve Zlínském kraji skončili lidovci druzí a usednou tak v opozici.