KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Poslanec a člen ÚKŠ Vít Kaňkovský k prodloužení nouzového stavu

Poslanec a člen ÚKŠ Vít Kaňkovský k prodloužení nouzového stavu

Přidáno 7. 4. 2020
Vystoupení ve Sněmovně

Lidovecký poslanec, lékař a člen Ústředního krizového štábu Vít Kaňkovský vystoupil na mimořádném jednání Poslanecké sněmovny se stanoviskem KDU-ČSL k prodloužení nouzového stavu. Lidovci chtějí prodloužit nouzový stav o 14 kalendářních dnů. Po uplynutí této doby se má Sněmovna řádně sejít a může tak znovu hlasovat o dalším prodloužení. Je nezbytné sledovat vývoj celé situace.

Je potřeba si uvědomit, že se kvůli koronavirovým opatřením dostaly nemocnice do specifického režimu a odložila se řada zákroků, diagnostických úkonů apod. Samozřejmě, několik málo týdnů se to vydržet dál, ale nelze tyto zákroky odkládat donekonečna! Vedle koronaviru zde stále existují další choroby, na to nesmíme zapomínat! Ekonomika sice není na prvním místě před zdravím, ale i tak je potřeba na ni brát zřetel. Propad ve veřejném zdravotním pojištění bude okolo 30 až 40 miliard. To je velký zásah a pojďme si uvědomit, že mnoho lékařů omezilo své provozy až o 70 %, přičemž fixní náklady jim zůstávají! V průběhu dalších měsíců jistě některými zákroky zdravotnická zařízení tuto neblahou situaci doženou, ale určitě ne ze 100 %. A následně v červnu 2021 přijde vyúčtování od pojišťoven a zde bude potřeba zdravotníkům pomoci! Proto již nyní apeluji na vládu, aby se zabývala valorizací plateb za státní pojištěnce!"

Celý projev ve videu.