KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Philipp a Výborný (KDU-ČSL): Zakažme dočasně HHC

Philipp a Výborný (KDU-ČSL): Zakažme dočasně HHC

Přidáno 8. 2. 2024
Novinky.cz

Poslední dobou se neustále množí případy otrav způsobených cukrovinkami, které jsou doplněny látkou HHC. Místopředseda zdravotního výboru Tom Philipp (KDU-ČSL) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) volají po jejich zákaze alespoň do doby, než bude platný zákon o psychomodulačních látkách, který má prodej nejen těchto výrobků regulovat.

Tom Philipp (KDU-ČSL), jeden z předkladatelů zákona, připustil, že rychlé projednání normy zdržují sami poslanci. „Podal se poslanecký návrh, ale nebyl dostatečně prodiskutovaný. Řeší se některé aspekty, jako například prodej v e-shopech. Na tom se nejsme schopni dohodnout,“ přiznal Philipp. „Někteří zastávají benevolentní přístup, já sám jsem pro úplný zákaz prodeje na internetu, takže se o tom přeme. Dokud si to nevyjasníme, nemá smysl posouvat to dál,“ uvedl. Dohody v rámci koalice bychom se ale, podle jeho slov, měli dočkat v následujících dnech. „To, že se látka přidává do bonbonů, je do nebe volající. Není možné, aby si to mohly jen tak koupit děti a pak končily na ARO, to říkám jako lékař i jako rodič. Dočasný zákaz je jedno z řešení,“ dodal.

Dočasný zákaz žádá i ministr zemědělství Marek Výborný. „S ohledem na to, že dokončení zákona se protahuje a dochází ke konzumaci HHC, mimo jiné i dětmi, doporučuje ministerstvo zemědělství zařazení HHC na seznam návykových látek. A to nejméně do doby, kdy bude dokončen zmíněný zákon o psychomodulačních látkách. Byl bych rád, kdyby se legislativní proces co nejdříve dokončili. Novela leží ve Sněmovně, může být schválena velmi rychle,“ řekl. Návrh na dočasné zařazení HHC na seznam návykových látek již podpořila vláda. Jeho účinnosti bychom se měli dočkat již příští týden.

Více zde.