KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Petr Hladík (KDU-ČSL): Záloha na jednorázové obaly pomůže přírodě i obcím

Petr Hladík (KDU-ČSL): Záloha na jednorázové obaly pomůže přírodě i obcím

Přidáno 20. 2. 2024
TNbiz.cz

Nový systém zálohování PET lahví a plechovek, na kterém pracuje Ministerstvo životního prostředí v čele s Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) přináší zajímavou změnu pro obce v České republice. Ty si díky zavedení záloh přilepší průměrně o 39 korun za každého občana.

Záloha na tyto obaly by měla činit 4 Koruny. Nový zisk obcí bude vznikat pomocí nevybraných záloh, tedy obalů, které se nevrátí zpět do zálohového systému. Z těch totiž budou operátoři muset 15 % vyplatit právě obcím "Ten nový příjem pro obce z nevybraných záloh zaručí, že si obecní rozpočty přilepší ročně v řádu desítek tisíc korun i více," objasňuje principy systému zálohování ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

​​Vláda si od povinného systému zálohování vybraných jednorázových obalů (PET lahve a plechovky) slibuje hlavně snížení množství odpadu a redukci odhazování jednorázových obalů do krajiny. Zálohování má začít nejdříve v polovině roku 2025. "Zálohový systém by neměl narušit stávající systém třídění odpadů, ale být jeho doplněním," udává ministerstvo životního prostředí.

Více zde.