KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Pavel Bělobrádek: Plošné zavedení EET je nelogické. Dopadne na lidi, u kterých to nedává smysl

Přidáno 14. 6. 2018

Vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové. Jen ke zopakování té geneze. Minulá vláda, která schválila EET, měla ve svém programovém prohlášení a v podstatě v koaliční smlouvě, že evidence bude určena pouze pro některé typy podnikatelů. V zásadě to můžeme shrnout a zjednodušit na první a druhou fázi. Nakonec jsme byli převálcováni, ale dosáhli jsme alespoň toho, aby přes brutální porušení těchto dohod ze začátku koalice, byla třetí a čtvrtá fáze odložena. Ukázalo se, že jsme měli pravdu, a v zásadě i rozhodnutí Ústavního soudu nám částečně dalo za pravdu.

KDU-ČSL se už od začátku domnívá, a lze to doložit několika dopisy Ministerstvu financí i tehdejšímu předsedovi vlády, že u některých lidí to nedává smysl. Navrhovali jsme několik různých variant - například, aby bylo EET pouze na plátce DPH nebo aby se netýkalo těch, kteří vlastně žádné daně stejně neplatí.

Druhá věc je, když se podíváte, jak funguje EET už nyní, lze se i dnes setkat s tím, že vám účtenka prostě vydána není. A když ji požadujete, tak se na vás dívají divně. Já myslím, že tady by se měly kontrolní orgány Ministerstva financí soustředit na to, aby bylo dodržováno to, co je platné, protože ta zkušenost je taková, že poctiví to dělají a ti nepoctiví to stejně nedělají. Zatím se jim nic moc nestane a ty příklady evidentně jsou.

Takže já doporučuji paní ministryni financí, aby se podívala na ty dopisy, které jsme posílali už před několika lety, které byly racionální a skutečně poukazovaly na to, že plošné zavedení EET není v logice věci. A skutečně napomůže akorát tomu, že dopadne na lidi, u kterých to nedává smysl. Stát na nich nevybere, je to zbytečná administrativa. A také bych doporučil zamyslet se nad tím, jestli kontrolní orgány skutečně postupují tak, jak mají - když se podíváte na některé obchody třeba s levným zbožím nebo večerky, tak tam někdy dostat účtenku je skutečně rarita.

projev předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka na 13. schůzi Poslanecké sněmovny 13. června 2018 k zákonu o EET