KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Místopředsedové KDU-ČSL Jan Bartošek a Štěpán Matek se zúčastnili pietního aktu v Lidicích

Přidáno 18. 6. 2019

Místopředsedové KDU-ČSL uctili v Lidicích po 77 letech památku nevinných obětí nacistického režimu. Běsnění nacistů padlo za oběť celkem 340 občanů Lidic, z toho bylo na začátku června 1942 popraveno 173 mužů u zdi Horákova statku, ženy pak byly poslány do koncentračního tábora.
V Ravensbrücku skončila i Jaroslava Skleničková, která do koncetračního tábora přišla jako nejmladší ze skupiny lidických žen. O jejím žvotě rozhodovaly pouhé tři měsíce. Pokud by byla o čtvrt roku mladší, konce války by se nedožila, čekal by jí totiž stejný osud jako ostatních 81 dětí, které zemřely na otravu výfukovými plyny ve vyhlazovacím automobilu.

"Spoušť po řádění německých vojáků byla neskutečná, nakonec nacisté srovnali Lidice se zemí úplně, chtěli, abychom zapomněli. Odešli a nezůstal tu kámen na kameni. My jsme však ani po 77 letech na jejich hrůzný čin nezapomněli. A ani nesmíme zapomenout. Stejně jako si musíme připomínat čin tamního faráře Josefa Štemberky, který se chtěl dobrovolně obětovat místo dětí. Poučme se, že naslouchat jednoduchým řešením radikálů může mít otřesné následky," uvedl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek a dodal, že ho zároveň velmi mrzí děvět let stará událost. "Je mi líto, že i v dnešní době se najdou jedinci, kteří nedokáží vyjádřit úctu k těmto lidem. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč někdo v noci jde a ukradne sochu z památníku postaveného dětem. Jakoby úcta k lidskému životu nic neznamenala," připomněl krádež části pomníku Jan Bartošek.