KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Michaela Šojdrová: Parlament schválil dlouhodobý rozpočet EU na období 2021-2027

Přidáno 18. 12. 2020
Newsletter

Jsem moc ráda, že na konci tohoto roku, který byl velkou zkouškou pro nás pro všechny, Vám mohu přinést dobré zprávy. Evropský parlament ve středu odsouhlasil příští Víceletý finanční rámec (VFR). Evropská unie má schválený rozpočet na příští rok i finanční rámec na dalších 7 let. Z rozpočtových jednání v ČR vidíme, jak je složité dosáhnout shody. O to těžší to bylo na úrovni EU.

Prostředky EU tak mohou směřovat k občanům Unie již od začátku příštího roku.

Přestože každá z 27 zemí má různé požadavky, dokázali jsme se shodnout. Je to dobrá zpráva všechny. Poslanci prosadili navýšení prostředků na výzkum, veřejné zdraví, pro studenty a na investice do zelené a digitální ekonomiky.

Přestože každá z 27 zemí má různé požadavky, dokázali jsme se shodnout. Je to dobrá zpráva všechny. Například pro zemědělce, kteří budou čerpat 343,9 mld. eur, to je cca 30 procent celkového rozpočtu. Pro pomoc sociální službám a v boji s nezaměstnaností bude k dispozici Evropský sociální fond s částkou 88 mld. eur. Mám radost také z výrazného navýšení programu Erasmus (26 mld. eur), z navýšení Kreativní Evropy na výslednou částku 2,4 mld. eur, z nového programu pro mladé dobrovolníky, Evropský sbor solidarity, který bude mít něco přes 1 mld. eur. Evropský výzkum získá prostřednictvím Horizon Europe 95.5 mld. eur. Ostatně i díky jemu se podařilo zajistit evropskou vakcínu. A to je ta snad nejlepší zpráva pro naše zdraví.

Více zde.