KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Marian Jurečka (KDU-ČSL): Novela zlepší hendikepovaným podmínky pro přechod na volný trh práce

Přidáno 12. 2. 2024
MF DNES

Ministerstvo práce a sociálních věcí představilo novelu zákona, která upravuje podmínky zaměstnávání osob se zdravotním postižením. O konkrétní podobě nových opatření se rozpovídal sám ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Novela přináší změny, které mají za cíl podnítit zaměstnavatele k větší motivaci při zaměstnávání osob s postižením na volném trhu práce. Zároveň se zaměřuje na úpravu podmínek vyplácení příspěvků zaměstnavatelům na chráněném trhu práce. V příštím roce budeme hledat dohodu, jak tento příspěvek zvýšit,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Novela přinese i zavedení maximální částky pro zvýšení příspěvku na další provozní náklady. Aktuální stav totiž mohl motivovat k zaměstnávání lidí s hendikepem na minimální úvazky s minimální mzdou, jelikož výše úvazku neměla vliv na zvyšování těchto nákladů. „Praxe ukazuje situace, kdy zaměstnavatelé uvádějí své rodinné příslušníky jako asistenty a uplatňují neúměrně vysoké další náklady na externí dopravu, přičemž některé firmy zajišťující tuto dopravu jsou majetkově propojeny s žadatelem o příspěvek,“ zdůvodnil ministr.

Více zde.