KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Lidovci to myslí vážně. Díky solárům vznikne v Brně obří střešní virtuální elektrárna o rozloze patn

Lidovci to myslí vážně. Díky solárům vznikne v Brně obří střešní virtuální elektrárna o rozloze patnácti fotbalových hřišť

Přidáno 2. 2. 2021
Solární novinky

Město Brno v tomto roce výrazně pokročí v instalaci solárních panelů na střechy budov ve městě. Včera to oznámil 1. náměstek primátorky Petr Hladík a Filip Leder, předseda představenstva městské firmy SAKO Brno, která bude mít rozvoj fotovoltaického systému na starosti.

Nová virtuální elektrárna

„Střechy budov považujeme za optimální místo pro instalaci solárních panelů. V tento moment máme vytipováno přes 100 budov o rozloze 120 tis. m2, což odpovídá rozloze patnácti fotbalových hřišť. Už v loňském roce jsme ve spolupráci s vědeckým institutem Czech Globe a odborníky z VUT vytvořili interaktivní mapu osvitu, díky které dokážeme vyhodnotit, jaké střechy jsou pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů nejvhodnější,“ zdůrazňuje 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Podle Hladíka je cílem města vytvořit virtuální elektrárnu, do níž bude moci dodávat elektřinu kterýkoliv Brňan. „Chceme zde nastavit takové výkupní ceny, aby se lidem a firmám opravdu vyplatilo investovat do fotovoltaických a fototermických technologií,“ dodává Hladík.

Více zde.