KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Jsou opravdu nutné přísné tresty za drobné krádeže?!

Jsou opravdu nutné přísné tresty za drobné krádeže?!

Přidáno 2. 2. 2021
Česká justice

Tomáš Zdechovský: "Ani v době koronakrize neustaly případy krádeží v obchodech. S tím se také objevil jeden problém, který v současné době trápí naši justici a mnozí mohou mít pocit, že spravedlnosti nebylo v řadě případů učiněno zadost. Mnozí se podivují například nad tím, proč by někdo měl jít na rok a půl do vězení jen proto, že v obchodě ukradl za nouzového stavu několik kusů pečiva. Podobný rozsudků už ale padlo více."

V dosavadních soudních rozhodnutích totiž dosud neexistuje jednotná právní kvalifikace krádeže za doby nouzového stavu. Soudy a ani státní zástupci si nejsou jisti, jak správně rozhodovat. § 205 odst. 1 trestního zákoníku říká, že „kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci. Zároveň se ale v odstavci 4 písm. b dále mj. píše, že dvě léta až osm let odnětí svobody hrozí pachateli, a to tehdy, „spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek.“

Stav nouze jako přitěžující okolnost?

Za spáchání podobného trestného činu může nyní pachatel dostat od různých soudů velmi odlišné rozsudky. Otázkou tedy je, zda se má aplikovat první odstavec, nebo se má u krádeží více zohlednit, že k trestnému činu došlo za stavu nouze při události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí? A právě o tomhle se nyní vede debata.

Více zde.